Ev ekonomisi ve çocuklar

Ev ekonomisi denince benim aklıma öncelikle annem ve çocukluğum gelir. Babam kazandığı tüm parayı anneme teslim eder kendine de sanırım annemin uygun gördüğü bir meblağı ayırırdı.

Bazen konuşmalarını dinlerdim aralarındaki gelir ve ödemeler dengesi çalışması gibi, günümüzün en önemli finansal okuryazarlık konusu bütçe yapıyorlardı sanki. Şimdi düşünüyorum da annem müthiş bir ev ekonomisti imiş, her çarşamba Sarıyer’de pazara çıkardık bana bir file verirdi peşinden giderdim, dönüşte de arkamızda bir adam sırtında küfe içi dolu sebze meyve. Bir de çat kapı uzaktan gelip birkaç gün misafir kalan akrabalara non stop ikramlar, nasıl denge tuttururdu bilemiyorum. Aslında sanırım hemen bütün ev kadınları tam bir ev ekonomisti idi o devirlerde, yani 50’li, 60’lı yıllarda...

Günümüzde ev ekonomisi denince kişisel ve aile finansmanı, insan gelişimi, konut ve iç tasarım, gıda bilimi, beslenme, sağlıklı yaşam, giyim ve tüketici sorunları akla geliyor. Ve aynı zamanda, ev ekonomisi çocuklara birçok değerli yaşam becerisi öğreteceğinden, çocukların eğitiminin son derece önemli bir parçasıdır.

Geçmişte, ev ekonomisi bir kadının eğitiminin, büyürken ailesinde görerek öğrendiklerinin, ana odak noktasıydı. Öyle ya, genç kızlar, çamaşır yıkamak, yemek pişirmek, dikiş dikmek ve hastalananlara evde bakım yapmak dahil olmak üzere bir evi bağımsız yönetmek için gereken her şeyi öğreneceklerdi. Erkekler mi, bunları öğrenmesi, bu eğitimi alması hiçbir zaman istenmedi ki.

Ev ekonomisinin çocuklara da daha bağımsız olmayı öğretebileceği de tartışılmaz. Günümüzde anne babanın çalışma hayatında olduğunu, çocukların okuldan eve dönüşlerini düşünürsek, erkek ya da kız çocuk, genç, bir şeyler öğrenmiş olması gerekmez mi, tabii evde yardımcı kadın yoksa!

Öte yandan bulunduğu ikametinden başka şehirlere giden, yurtlarda ya da arkadaşlarda ev paylaşan birçok öğrenci ilk kez kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalmaktadır.

Yaşam şartları giderek değişiyor, zaten değişmeyen tek şey değişimin ta kendisi değil mi? Evdeki ve işyerindeki kadınlara yönelik toplumsal normlar da hızla gelişmekte ve kadınların, istemedikçe yemek pişirme, temizlik ve çocuk yetiştirme gibi bir geleceğin kaderi olmadığı kabul edilmektedir.

Ev ekonomisinin bugün her iki cinsiyete de öğretilmemesi için hiçbir neden yok. Yemek yapmayı, yıkamayı, ev toplamayı ve hatta ilk yardım yapmayı öğrenmesi bir başlangıç olabilir.

Ev ekonomisinin bize bir lastiği nasıl değiştireceğimizi, vergileri nasıl dosyalayacağımızı veya bir ampulü nasıl değiştireceğimizi öğretebileceğini hayal edin. Yetişkinler olarak, çoğumuz şimdi bunları nasıl yapacağımızı bile bilmiyor olabiliriz!

Çocuklara temel yaşam becerilerini öğretmek için zaman ayırmak, onların yetişkinliğe güvenle geçmelerine yardımcı olacaktır. Sadece evde değil okullarda da ev ekonomisi dersleri -var mı bilmiyorum- konması faydadan ari olmayacaktır.

Ev ekonomisi dersleri alan, öğrenen öğrenciler belki de bambaşka kulvarlarda kariyer yapmayı da düşünebilirler. Örneğin; beslenme uzmanı, gıda mühendisi, yemek yazarı, gıda ürün geliştiricisi, eğitimi alarak şef olma, ev yönetimi ve tasarımı, bütçeleme ve ekonomi gibi.

Ev ekonomisi (Home Economics), öylesine gündemdeki, ABD’nin ulusal kanallarından biri olan ABC TV'de bir komedi dizisi halinde bile gösterilmekte. Dizi farklı ekonomik yeterliliklere sahip üç yetişkin kardeşin etrafında şekillenmekte... Bu kardeşlerden biri ülkenin yüzde 1’lik dilimine girecek kadar zengin iken, biri orta gelir sınıfa mensup, bir diğeri ise zar zor geçinen biri.

İlgi duyanlara 4 dakikalık fragmanı:

Çocukların, daha yürümeye başlarken bile, gördükleri her şeyi, copy paste (kopyala yapıştır) belleklerine kaydettikleri malum, biraz büyüdükçe hem görsel hem anlatarak yaşına göre, ev ekonomisine dahil olması, gelecek yaşamlarına yararlı olacağı gibi, yaşadığı anda kendini daha değerli hissedeceği, birey olmanın keyfini yaşayacağı izahtan varestedir.

25 Haziran 2022
Heybeliada

https://www.twinkl.com.tr/teaching-wiki/home-economics

https://shareably.net/bring-back-home-economics-basic-life-skills/?utm_source=page&utm_medium=facebook&utm_campaign=8a9158bc-fe8a-4214-9f7c-ffa31a635ef1&fbclid=IwAR3eY06RytTxG51vwB9S4_6O7Y-3nEUFpo8xoS2mpcWH1DO0k66D7NNTWbQ

Yorumlar
Kalan Karakter 800