Bir gönül insanı: “Şima Filizer“

Doktor Şima Filizer ile ilk tanışmam Levent Lütfi Banat İlkokulu’nda oldu...

Bir gönül insanı:  “Şima Filizer“ resim: 0

Kızım Özlem, Finansal Okuryazarlık seminerleri öğreti projesi kapsamında, 5.Sınıflara "Sağlığımıza Nasıl Yatırım Yaparız?" konusunda bir seminer vermişti ve ben de o toplantıda vardım, sonrasında uzun soluklu bir sohbetimiz olmuştu.

Bir gönül insanı:  “Şima Filizer“ resim: 1

15 Mart 2011  

(Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilçemiz Lütfi Banat İlköğretim Okulu’nda "Para Durumu - finansal okuryazarlık" Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Ğyesi ve CNBC TV’de "Para Durumu" programı

http://besiktas.meb.gov.tr/Haber_356_Ilcemiz-Lutfi-Banat-Ilkogretim-Okulu-nda--Para-Durumu---finansal-okuryazarlik--semineri-basladi.aspx

Yıllar sonra bir etkinlikte kendisi ile sağlık aracında karşılaşmış, tansiyonumu ölçmek için mi, yoksa bambaşka bir nedenle mi idi tam hatırlamıyorum. Yine çok güzel sohbetimizde olmuş, sonrasında sohbetlerimiz karşılıklı yazışmalara dönmüştü. Tabii konumuz sağlık, gıda ve benzeri konulardı. Çok güzel ve değerli bilgiler içeren, gönüllü çalışmalarını da içeren yazılarından etkilenmiştim. 


Quote

27.04.2017

Sevgili Fethi Bey,

Gönülden teşekkürlerimle.

Uzun bir aradan sonra kocaman ve içten bir “merhaba” demek istiyorum size, saygılarımla selamlıyorum sizi…

Bu süreç içinde beni o kadar güzel ve içeriği zengin, beni geliştiren, bilgi veren e-postalarla desteklediniz ki, bu konuda duyduğum minneti anlatamam.

Kendimi ağzına hazır solucan verilen yavru kuşlar gibi hissettim, ben size geri dönemesem de, istikrarlı bir şekilde bana o canım e-postalarınızı gönderdiniz, benim de güncellenmemi sağladınız ve bana ne kadar değer verdiğinizi hissettirdiniz.

Hem sizi ve eşinizi, hem de Özlem Hanım'ı başarılarından dolayı kutluyorum, çok severek takip etmeye başladığım Para Durumu bülteni birbirinden ilgi çekici konularla dolu ve günlük hayata gerçekten katkısı çok büyük, Türkiye’de her şeyin kötüye gitmediğinin, iyi şeylerin de gerçekleşebildiğinin en güzel kanıtı. Böyle bir evlat yetiştirmiş olduğunuz için kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır.

Benzer şekilde sayenizde Pınar Kaftancıoğlu’nun son derece bilgilendirici yazılarından  ve gıdalarla ilgili “acı” gerçeklerden haberim oldu.

Son 1,5 yıldır evimin olduğu Basınköy-Florya’dan işimin olduğu Emirgan’a metrobüs-metro-otobüs kombinasyonuyla gidip gelirken, bulduğum her fırsatta bu e-postaları büyük keyifle okuyorum.

İyi ki varsınız ve iyi ki bir farkındalık yaratmak üzere çabalıyorsunuz, benim için çok fark yarattınız, bunun için gönülden teşekkür ediyorum, sağlık ve mutlulukla kalın Fethi Bey, sizi tanımış olmaktan dolayı kendimi çok şanslı kabul ediyorum.

Saygılarımla,

Şima

Not:

Çalıştığımız bölgeler daha çok göç oranı yüksek olan ilçeler, kalabalık ailelerin yaşadığı ve sosyoekonomik seviyenin ortalamanın altında olduğu yerler. Şu ana kadar toplam 504.000 kişiye ulaştık ve gerektiğinde tedavi edici ama en çok da koruyucu birinci basamak sağlık hizmeti verdik, açıkçası buna da öncelik verdik. Hastaların kolay ulaşabildiği, gereken vaktin hakkıyla ayrıldığı bu sağlık çalışması sayesinde birçok kişinin erken tespit edilen sağlık problemleri, daha ciddi boyuta varmadan çözüldü ve o kişilerin bu konuda tıbbi kontrol altına girmeleri sağlandı.

Bir gönül insanı:  “Şima Filizer“ resim: 2

Sözün özü, gönülden ve özveri ile gerçekleştirilen, hasta ile doktor arasına maddi problemlerin girmediği, detaylı muayenenin ön plana çıktığı keyifli ve bir o kadar da faydalı bir çalışma. İşte tam da bu yüzden bu projenin 19 yıldır sorumlu hekimiyim ve genel sağlık aracının doktoruyum. Çünkü bir doktor için en büyük mutluluk hastasına gereken zamanı ayırabilme lüksü ve gerçekten ihtiyacı olan kişilere ulaşabilme şansı. Teşekkür ederken gözlerindeki minnet her şeyi anlatıyor zaten, başka söze gerek kalmıyor.

Bir gönül insanı:  “Şima Filizer“ resim: 3

Kendisini geçen hafta aramış, son durumu sormuştum. İşte aldığım cevabi mektubu:

Quote

3 Eylül 2022

Sevgili Fethi Bey;

Lise 1’de İngilizce öğretmenim Mr. Casker yarıyıl ödevi olarak otobiyografimizi yazmamızı talep etmişti; yazımda ileride doktor olmak istediğimi ve memleketimin insanlarına; özellikle maddi açıdan ihtiyacı olan kesimden gelenlere hizmet vermek istediğimi uzun uzun anlatmıştım. Ne kadar çok gönülden istemişim ki; amacımı en güzel şekilde gerçekleştirecek bu proje- Ayhan Şahenk Vakfı “Gezici Sağlık Çalışması” sorumlu hekimliği bana kısmet oldu; 1998-2020 yılları arasında…

Kendimi bu yüzden çok şanslı hissederim; gün bittiğinde fiziken çok yorulmuş; ama manen bir anlamda “kanatlanmış” günlerim o kadar çoktu ki!  Üstelik sağlık konusunda hastalarıma fayda sağlamaya çalışırken; ben de onlardan hayata dair ne çok şey öğrendim; kitaplarda asla rastlanmayacak cinsten; birinci elden; en kıymetli tecrübeler…

2020’de pandemi koşullarının baş göstermesi, İstanbul trafiğinin artık giderek içinden çıkılmaz hale gelmesi ve sağlık taramalarının kamu personeli ile yürütüleceğinin belirtilmesi üzerine bu kıymetli proje son buldu; çok da özel bir ödül denk geldi tam noktanın konulduğu zamana: İstanbul Tabip Odası “Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü”.

Geriye dönüp baktığımda her zaman yüzümde kocaman bir gülümsemeyle; mutlulukla andığım bir işim oldu; hayatlarına dokunduğumuz hastalarımızdan aldığımız duaların hala yolumuzu aydınlattığına inanırım. Bir hekim olarak çok özel bir projede yıllarca çalıştım ve sayın Ayhan Şahenk’in vizyonu; kıymetli ailesinin desteği ile binlerce kişiye tamamı ile ücretsiz; koruyucu hekimliğin ön planda olduğu; nitelikli bir hizmet verebilme fırsatını elde ettim; ne mutlu bana. İç huzuru ile “iyi ki” diyebiliyorum; daha ne isterim:))

Saygı ve sevgilerimle;

Şima Filizer


Unquote

İnsanımıza, topluma sevgi ile yaklaşan bir sağlık meleği olarak hem kendisine hem Ayhan Şahenk Vakfı'na bizlerin bir teşekkür borcu olduğunu ifade etmiştim böylesine yüreği güzel insanların hep aramızda olması dileğiyle…

Bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim, hasta doktor ilişkileri, hastaya gerekli zaman ayırma, memnuniyet ve her taraf için mutluluk, kendini iyi hissetme, umutla güven duygusu ile yaşamak, yaşayabilmek. Her anlamda, ruhen ve bedenen, sağlık varsa, hayatın akışında her şey hallolur, çareler bulunur, mutlu sağlıklı bireylerin oluşturduğu toplumda, iyilik yapma şefkat gösterme duygularıyla, dostluklarla yaşayabilir.


Sevgi ile sağlıcakla kalın.


26 Ağustos 2022

Heybeliada

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ersin Yildirim
En saygın ve kutsal bir meslek doktorluk. Hayat kurtarıyor. Bütün sağlık çalışanlarına sonsuz saygılar sevgiler teşekkürler. Ekonomik durumu musade etmediği için,sağlık hizmetlerinden yararlanamayan insanlara,ücretsiz sağlık hizmetinin yapılması ne kadar muhteşem güzel,insanca olması gereken. İnsanlığa yapılan her güzel şey taktirde sevgiyle saygıyla alkışlanır. Hepimizin çocukluk öğrencilik yillarimizda, ileriye dönük hayallerimiz vardır. Mesela ben, okulsuz köylere okul, hastanesi olmayan yerlere hastahane,yolsuz köylere yol, okulsuz köylere okullar yaptırmayı hep hayal ederdim. Fabrikalar açar herkese iş verirdim. Ama her kurulan hayal olmuyor maalesef. Ne mutlu çocukluk yıllarında kurdukları hayalleri gerceklestirebilenlere.