Kasko Nedir, Hangi Durumlar Kasko Kapsamına Girer?

Kasko nedir, kasko hesaplama nasıl yapılır, kasko neleri kapsar gibi sorular araba sahibi olanlar ve olmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Trafik sigortasından farklı olarak isteğe bağlı olarak yapılan kasko hakkında detayları sıraladık.

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki kasko isteğe bağlı olarak yapılıyor. Zorunlu trafik sigortasından ayrılan temel fark bu. Trafikte yaşanacak herhangi bir maddi zararı karşılamanızda kasko sigortası size yardımcı oluyor. Kasko yaptırmam gerekli mi, ne işe yarıyor, nasıl yaptırırım sorularının yanıtlarına gelin hep birlikte bakalım.

Kasko Her Şeyi Karşılıyor Mu?

Bir kasko poliçesi ana teminatlar ve ek talimatlardan oluşur. Kasko poliçesi yaptırırken bu iki talimatları ayırmanız gerekiyor. Ana teminatlar, satın almış olduğunuz sigorta poliçesinde, sigorta şirketi tarafından standart olarak verilir. Ancak ek teminatlar, kişinin talebine göre belirlenerek ve ek bir ücretlendirme ile poliçeye dahil edilir.

Kasko Neden Gerekli?

Kasko sigortası aracın yanması, çalınması ya da kaza sonucu oluşabilecek herhangi bir durumda sizi güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili fark da işte burada başlıyor. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, sizin aracınızın hasarını ödemez. Kısaca eğer aracınız 'taşınamaz mülk' gibi durmuyorsa kasko yaptırmak araç sahiplerinin işine gelir.

Kasko Nasıl Hesaplanır, Ne Kadar Öderim?

Kasko fiyatları farklı sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda kasko sigortası seçerken birçok değişiklikler de ele alınmaktadır. Standart paket dışında ek paket almak isterseniz buna ek ücret ödemeniz gerekmektedir.

Kasko Kimin Üzerine Yapılmalı?

Kimi kasko şirketleri araç sahibinin yaşına göre farklı ücretlendirme yapabiliyor. Bu da kasko ücretleri arasında bazen uçurum farkı yaratıyor. Örneğin A şirketinde araç sahibinin yaşı genç ise kasko fiyatı size daha farklı verildi ve siz yaştan dolayı aracı annenizin üzerine yaptırdınız. İşte şimdi asıl fark başlıyor. Trafikte bir işlem yaptırdığınız zaman yahut ileri ki zamanlarda araç satın alıp verirken hep annenizi yanınızda götürmek zorunda kalacaksınız. Ama aynı zamanda annenizin üzerinden vekalet alırsanız böyle bir durumla karşılaşmayabilirsiniz.

Kaskodan Nasıl Yararlanırım, Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?

Kaza ya da çalıntıdan sonra araç sahipleri öncelikle zaman geçmeden bunu sigorta şirketlerine bildirmek zorunda. Olayla ilgili belgelerin ulaştırılması sonrası sigorta şirketi tarafından belirlenen kişiler, en geç 15 gün içerisinde zararla ilgili gecikmeden inceleme yapması gerekiyor. İncelemeden sonra araç sahibi ve sigorta arasında geçen diyalog eğer olumsuz sonuçlanırsa bilirkişi bekleniyor. Bilirkişi sonrasında ise kasko ücretiniz ödeniyor. Öte yandan aracınızın çalınması durumunda aracın o günkü halinden kasko ücreti alıyorsunuz.

Etiketler Araba kasko
Yorumlar
Kalan Karakter 800