Sigarayı bırakmak isteyenler dikkat! Nikotin bandı nereye yapıştırılmalı?

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, sigarayı bırakma çabasındaki bireylerin nikotin bandını doğru bir şekilde kullanmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Güncelleme:

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez,  nikotinin beyinde bağımlılık yapan bir madde olduğunu açıkladı. Sigarayı bırakmak için nikotin bağımlılığını yenmek gerektiğini belirten Gülmez, "Nikotin replasman tedavisi, nikotin bantları, nazal spreyler, ağız spreyleri, pastil ve nikotin sakızı gibi farklı yöntemleri içerir." diye ekledi.

Sigara bırakma polikliniğine gelenlerin önce bağımlılık seviyelerini değerlendirdiklerini söyleyen Gülmez, "Eğer sigara bağımlılığı yüksekse, örneğin kişi uyanır uyanmaz ilk 30 dakika içinde sigara içme isteği duyuyorsa ve kapalı bir ortamda sigara içme ihtiyacı varsa, bu kişilerin yüksek sigara bağımlılığı olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde ifade etti.

Nikotin sakızının zararı var mı? 

Nikotin sakızı çiğneyen bir kişinin ağız mukozasında tahriş oluşabileceğini ve dilde yara oluşabileceğini belirten Gülmez, bu sorunlardan kaçınmak için nikotin bağımlılığından kurtulmanın önemli olduğunu vurguladı.

Bant tedavisinde yanlış kullanımın bazı hastalıkları tetikleyebileceğini belirten Gülmez, "Bant tedavisinde bazı yan etkiler bulunmaktadır. Cilde yapıştığı yerde kontakt dermatit (alerji) varsa, bu durumu artırabilir. Ayrıca, hipertansiyonu olan kişilerde nikotin, kan damarlarında daralmaya neden olduğu için tansiyon kontrolünü bozabilir." dedi.

Nikotin bandı nasıl yapıştırılmalı? 

Nikotin bandının doğru yerleştirilmesi konusunda uyarılarda bulunan Gülmez, "Kalp damar hastalığı olan biri, nikotin bandını sol göğsüne yapıştırırsa, kalp krizi riski artabilir. Hatta kalp damar hastalığı olmasa bile, bandın sol göğse yerleştirilmemesi gerekiyor. Genellikle tüysüz bir bölge olan sağ omza yapıştırılmasını öneriyoruz, çünkü bu lokal emilim nedeniyle kalp damarlarında daralmaya yol açabilir. Bu durum da kalp krizine neden olabilir." şeklinde bilgi verdi.

Nikotin sakızlarıyla ilgili olarak da konuşan Gülmez, "Bir sakızla 2 miligram kadar nikotin verilir. Bir sigarada yaklaşık 1,5 miligram nikotin bulunur. Bu nedenle nikotin sakızları özellikle sigara ihtiyacı çok olduğu zaman kullanılır." diye ekledi.

Etiketler sigara
Yorumlar
Kalan Karakter 800