Sessiz Çığlıklar: Mağduriyetin Gölgesinde Yaşamak

Her mağduriyetin ardında görünmeyen bir hikâye, duyulmayan bir ses vardır. İnsan bazen öyle bir noktaya gelir ki ne adalet kapısı çalar ne de bir omuz bulur yaslanacak. Mağdur olmak yalnızca haksızlığa uğramak değildir, çoğu zaman anlaşılmamaktır da.

Sessizce içimize gömdüğümüz o kırgınlıklar zamanla birer çığlığa dönüşür, ama kimse duymak istemez. Oysa her mağdurun içinde sadece adalet değil, biraz da görülmek, biraz da anlaşılmak isteği yatar.

"Mağdur Zihniyeti" nedir?

Mağdur zihniyeti, kanıtlar aksini gösterse bile kişinin kendini farklı durumlarda mağdur gibi hissetmesidir. Bu kişiler başlarına gelenler üzerinde hiçbir kontrolleri olmadığını hissedebilirler. Bu bakış açısı ilişkiler, iş ve sağlık gibi, hayatın birçok alanını etkileyebilir, ayrıca önceki travmatik deneyimlerle başa çıkma mekanizması olarak da gelişebilir.

Hayatınızdaki dış faktörler üzerinde çok az kontrolünüz veya etkiniz olduğunu hissetmeniz öğrenilmiş çaresizliğe yol açıp devam eden duygusal acı ve en yakınınız tarafından ihanete uğramaktan kaynaklanabilir.

Alkol veya madde kullanım bozukluğu olan kişiler, mağdur zihniyetinin onları bağımlılık sarmalında tuttuğunu görebilirler. Koşullarını değiştirmekte çaresiz hissedebilir, kendilerini destekleyemediklerini hissederken başkalarından destek isteyebilirler.

Mağdur zihniyeti birçok şekilde ortaya çıkabilir. Bu, dünyanın sizi ele geçirmek için elinden geleni yaptığı hissini veya hayatınızda olup bitenlerin kişisel sorumluluğunu almakta zorluk çekmeyi içerebilir.

Mağdur zihniyeti hayatın adil olmadığını hissettirebilir. Hatta koşullarınızı değiştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını bile düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değildir. Her zaman yapabileceğiniz bir şeyler vardır.

Mağdur rolü oynayan kişileri belirleme

Mağdur rolü genellikle sempati ve ilgi görebilmek ya da sorumluluktan kaçmak için oynanır. Kişi bilinçli veya bilinçsiz olarak destek arar ya da sorumluluktan kaçmak ister. Mağdur rolü oynayan kişi kendini güçlenmiş hissedebilir. Gerçekten mağdur olan kişi ise durumunu abartmaz ve travmayı atlatırken suçu kendinde arar.

Mağdur rolü oynayanlar sık sık başkalarını suçlarlar ve kişisel sorumluluk almakta zorluk çekerler. Hayatın gidişatından sorumlu olmaktan kaçınır ve hayatın kötü olduğuna ve kimseye güvenilemeyeceğine inanırlar. Mağdur rolü yapan birinin sıklıkla söyleyebileceği yaygın ifadeler veya varyasyonlar şunlardır: "Hayatımda sürekli olan tüm bu kötü şeyleri hak etmiş olmamalıyım." "Bu benim hatam değil."

Mağdur rolü oynamak olumsuz çağrışımlar uyandırsa da sizi manipüle etmek için "mağdur rolü oynayan" insanlar da vardır. Bu, narsisistlerin ve diğer kişilik bozukluğu olan kişilerin en sevdiği savunma yöntemidir. Bazı durumlarda ise bu davranış, ihtiyaçların karşılanması için çocuklukta öğrenilir. Narsisistler, sizi suçlu hissettirerek bir şey elde edebileceklerine inanırlarsa mağdur rolü oynayabilirler. Manipülasyon taktikleri kullanma eğilimleri, narsisistik kişiliğin biçimsel belirtilerinden biridir.

Mağdur rolü oynayan biriyle nasıl başa çıkılır?

Mağdur hikayesine katılın veya katılmayın, ona "neden böyle düşündüğünü anlayabiliyorum" deyin. Bu, ateşi körüklemekten sizi alıkoyar. Unutmayın, tarafsız kaldığınızda, olayın dışında kalırsınız. İşte her zaman mağdur rolü oynayan biriyle başa çıkmanın yolu budur.

Mağdur zihniyeti belirtileri gösteren birini tanıyorsanız, özellikle de onu seviyorsanız ve kendi gücüyle ayakta durmasını istiyorsanız, bu sinir bozucu olabilir. Bu durumda şunları yapmak faydalı olabilir:

  • Profesyonel destek almaları için onları teşvik edin.
  • Ne kadar güçlü ve yetenekli olduklarını hatırlatın.
  • Sağlıklı sınırlar belirleyin ve koruyun.
  • Yorucu hissettiren etkileşimleri sınırlayın.

Sizin için "mağdur olmak" ne demek?

Bunu kendinize sorduğunuzda cevabınız eğer “haksızlığa uğrama duygusunu taşımaktır” ise biliniz ki bazen mağduriyet sadece yaşanan olayda değil, o olayın ardından gelen sessizlikte ve duyulmayan çığlıklarda gizlidir. İnsan, adaletin eksikliğini yalnızca başına gelenlerle değil, çevresindekilerin kayıtsızlığıyla da hisseder. Mağdur olmak, bazen haklı olduğunu bilip de bunu kanıtlayamamanın ağırlığını taşımaktır. Bu durum insanın iç dünyasında bir yara bırakır ve bu yara ne tamamen kabuk bağlar ne de bütünüyle kanar. Yine de mağduriyet, kişinin adalet arayışını, empatisini ve insan olmanın kırılgan yanını anlamasına vesile olur.

 

NOT;

“Benim için mağdur olmak ne demek?”

Bu soruya içten cevabını yorumlara birkaç cümleyle  yazabilirsin.

 

30 Ekim 2025

Suadiye

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Merve Örnek
Benim için gerçek anlamda mağdur olmak, herhangi bir konuda haksız yargılanmaktan çok etrafımdakilerin bu konuda sessiz kalışı olur. Hayatta herkesin başına her şey gelebilir ama yaşadığımız mağduriyetlerde yakın çevremizin çabaları o mağduriyetin etkisini oldukça azaltabilirken, unutulmayacak bir etki de bıraktırabilir. 🤍
Hilal Hundur
Öyle çok ve değişik mağduriyet öyküleri var ki çağımızda da en yaygın yaşanılmakta. Mağduriyet aslında hepimizin yaşarken karşılaştığımız kendi kontrolümüz dışında gerçekleşiyor ki bu durum bazen bir haksızlık, zarar yada adaletsizlik şeklinde karşımıza çıkabiliyor ve olumsuz etkileniyoruz. Aslında Mağduriyet güçsüzlük değil bazımız bu yükün altında ezilir bazımızda daha güçlenir üstesinden gelmek için çaba sarfederiz. Kendisiyle barışık olan kişi ne mağdur rolü üstlenir nede bu durumu problem haline getirir. İşin özü ; olması gereken nedeni ne ise içimizdeki yarayı ezilmeden iyileştirebilmektir.
Sibel Akkaşoğlu
hayatıma giren bütün erkekler öldüler bundan ala mağduriyet olurmu
Dilara YAVUZ
Yazınızda günümüzün en büyük problemlerine o kadar güzel değinmişsiniz ki! Hepimize bir şekilde dokunan bir yazı. Eminim okuyan herkesin bir yorumu var! Aslına bakarsanız çocukken birçoğumuz mağdur edildik çeşitli konularda. Ama gelin görün ki çoğu insan bu mağduriyetlerini atlatamıyor ya da atlatmak istemiyor. Esas mağduru ayırmak çok zor oluyor. Bir de mağduriyeti konfor alanına çeviren insanlar var; en zoru onlar. Görünürde o alandan çıkmak istiyorlar, ancak buna cesaretleri yok. Yakın zamanda böyle bir şey yaşadım. Ben bu insanların sağlıklı olduğunu düşünmemekle birlikte, çevresindekilerin sağlıklarını da bozduklarını düşünüyorum. Kendimi bu insanlardan nasıl koruyacağımı bilemezken, bugün sayenizde net bir cümle ve tavır öğrendim! Teşekkürler…
Sevda Çevik
Mağdurluk çocuklukta başlar, bu genelde ebeveynlerin çocuklarına bazen fiziksel çoğu zamanda psikolojik olarak şiddetle davranmalarının sonucu olarak ortaya çıkar ve o çocuğun ileride hayatta kalmak için kullanabileceği mağdur zihniyetini kullanmasına sebep olur. dışarıdan bakınca mağduru oynayan kişinin gerçekte rol mü yoksa gerçekten mağdur mu olduğunu anlayabilmemiz çok zordur. Eğer görmediği sevgiyi ilgiyi ve anlaşılma isteğini karşılamak için yapıyorsa ve böyle hayata tutunmaya çalışıyorsa kendince çok haklıdır ama hayatta kalmasını da sağlar belki. psikolojik yardım alsa bile bu durumdan kurtulamayan insanlar olduğunu . Bu tip insanların azalmasını istiyorsak mutlaka eğitimde psikoloji ve ahlak derslerine ağırlık verip küçük yaşta özgüven duygusunu yerleştirmek olmalıdır. Özgüvenle ve vicdanlı yetişmiş ebeveynler de özgüvenli çocuklar yetiştirebileceklerdir .
Ersin Yıldırım
hak etmediğini düşündüren davranışkara muhatap olmak, Calisip emek vererek,hak ettiği, bir işte, başka birinin onun yerini alması. İhtiyaçtan dolayı,evini satan bir yakınım,,evini sattığı miktarın dört misli artmasından dolayı,zarara uğrayıp mağdur olması.Okuldayken arka sırada oturup devamlı konuşan ,dikkat dağıtan arkadaşıma sus demek için,döndüğümde,beni konuşuyor zanneden hocanın enseme patlaması,beni haksız yere yargılaması mağdur etmişti.Ama hayat bu ,yaşam içinde bir çok mağduriyet yaşayabiliyor insan.Oglumun kızının annesi tarafından gösterilmemesi.Magduriyet manevi de maddede her alanda oluyor malesef.
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER