Oruçluyken baş ağrısı neden olur?

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri baş ağrısıdır. Uzun süre aç kalan kişiler sık sık baş ağrısı yaşarlar. Peki, oruçluyken baş ağrısı neden olur?

Güncelleme:

Oruçluyken baş ağrısı pek çok sebepten dolayı görülebilir. İşte Ramazan ayında sık görülen baş ağrısının sebepleri…

Uzun süre aç kalmak: Oruçluyken baş ağrısının en temel nedeni genellikle uzun süre aç kalmaktır. Uzun süre sıvı alınmaması, kan şekerinin düşmesi ve hücrelerin temel ihtiyaçları kısıtlandığı için bu durum baş ağrısına yol açar. Migreni olan kişiler bu durumdan daha çok etkilenir.

Düzensiz uyumak: Ramazan ayında sahur ile bölünen uyku ve bunun nedeni olarak az uyumak da baş ağrısına neden olabilir. Sahurda çok yemek ya da ağır şeyler tüketmek de uykusuzluğa neden olabilir. Uykunun düzenli olması için sahur vaktinde kalkılacağı hesaplanarak, uyku süresi erkene çekilmelidir.

Az sıvı alımı: Oruçluyken baş ağrısına neden olan şeylerden biri de az sıvı alımıdır. Buna engel olmak için iftar ve sahur arası su tüketimine dikkat edilmelidir. Çay, kahve tüketimi su tüketiminden fazla olmamalıdır.

Kafein ve kahve yoksunluğu: Kahveyi ve sigarayı çok tüketen kişilerde genellikle oruçluyken baş ağrısı çok görülür.

Stresli olma: Oruç tutan kişilerin sinirli ve stresli olması da baş ağrısını tetikleyen sebepler arasındadır.

Oruçluyken baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?

  • Sahurda ve iftarda yeterli beslenilmeli.
  • Sahurda ve iftarda sıvı alımına dikkat edilmeli. Günlük 2-2.5 litre su tüketilmeli.
  • Çok baş ağrısı olduğunda karanlık ve sessiz bir yerde dinlenmeli.
  • Açık havada kısa yürüyüşler yapılmalı.
  • Yorucu aktivitelerden kaçınmalı.
  • Rahatlatıcı egzersizler yapılmalı.
Ramazan'da vücudun su ve sıvı dengesine dikkat!Ramazan'da vücudun su ve sıvı dengesine dikkat!Ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de su tüketimidir. Genellikle su ve sıvı ihtiyacı sık sık karıştırılır. Peki Ramazan'da su ve sıvı alımı nasıl olmalıdır?

 

Etiketler oruç
Yorumlar
Kalan Karakter 800