Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenir?

Çalışma hayatınızı ve sosyal ilişkilerinizi olumsuz etkileyebilecek kötü ağız kokusunu kontrol altına almanın bazı ipuçları bulunuyor. İşte ağız kokusunu engellemek için öneriler...

Güncelleme:

Kötü ağız kokusu veya halk arasında bilinen adıyla halitozis, toplumda her dört kişiden birinde görülüyor. Sosyal yaşamda ciddi sıkıntılara neden olan bu durum, diş çürükleri ve diş eti problemlerinden sonra en sık diş doktoruna başvuru nedenlerinden biri. Ağız kokusunun temel nedeni, dişlerde ve ağız boşluğunda bulunan bakterilerin salgıladığı sülfürlü bileşiklerdir. Ramazan ayı boyunca uzun süreli açlık ve susuzluk, ağız kokusunu artırabilir; sindirim sistemi, sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit veya ciğer rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir.

Diş sağlığına dikkat edilmeli

Oruç tutarken beslenme alışkanlıklarının değişmesi, uzun süreli açlık ve susuzluk durumlarına yol açabilir. Bu süre zarfında ağzın içinde çoğalma olasılığı bulunan bakteriler, diş çürüklerini artırabilir ve kötü kokuya sebep olabilir. Özellikle sahurdan sonra gerekli diş hijyeninin sağlanması bakteri üremesini azaltabilir. Yemeklerden hemen sonra değil, en az bir saat sonra dişlerin fırçalanması, ağız kokusuna yol açan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin zarar görmesini engelleyebilir. Tam teşekküllü bir ağız bakımı için diş fırçalamaya ek olarak ara yüz fırçaları veya diş ipi kullanılması gereklidir.

Ağız kokusu ağızdan kaynaklanıyorsa, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, eski dolgular ve kaplamalar kontrol edilmelidir. Farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak gelişebilen kötü ağız kokusu, stres kaynaklı olabilir ve ağız içi tükürük akışının azalmasına neden olabilir. Stres, vücut sağlığına ek olarak ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkileyebilir, bu da kötü ağız kokusuna neden olabilir.

Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı

Baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu artırabilir ve kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu yiyeceklerin terleme ve nefes yoluyla atılması da kötü ağız kokusuna neden olabilir. Ramazan ayı boyunca lifli bitkisel gıdaların tercih edilmesi, ağız içinde tükürük akışını artırarak ağız hijyenine katkıda bulunur.

Çay, kahve tüketimine dikkat!

Sahurda tercih edilen çay, kahve gibi içecekler de ağız kuruluğunu artırabilir. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları, meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tercih edilmesi, ağız içinde tükürük akışını artırarak ağız hijyenine katkıda bulunabilir.

Sebze tüketilmeli

Tüketilen besinlerin ağız kokusuyla yakından ilişkisi vardır. Süt ürünleri genellikle ağız kokusuna neden olabilir. Tok tutma özellikleri nedeniyle sahur sofralarında tercih edilen peynir ve yumurta tüketimi de kötü ağız kokusunu tetikleyebilir. Öğünlerde pırasa, domates, kereviz gibi su içeriği yüksek sebzelerin tercih edilmesi, ağız kokusunu azaltabilir.

Ramazanda ağız ve diş sağlığı nasıl korunur?

  • Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olur. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltır. 
  • Ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır.
  • Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Sarımsak ve soğan gibi kokuyu artıran gıdalar çiğ tüketilmemelidir.
  • Tok tutması için tercih edilen süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu artırmaktadır.
  • Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
  • Stresinizi kontrol altında tutun.
  • Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir.
  • Et ve şarküteri ürünleri fazla tüketilmemelidir.


 
 
 
 
 

Etiketler Ramazan oruç
Yorumlar
Kalan Karakter 800