Kaliteli uyku yaşam süresini etkiliyor! İşte araştırmanın detayları...

2013-2018 yıllarında yapılan bir araştırmaya göre, kaliteli uyku yaşam süresini etkiliyor.

2013-2018 yılları arasında Ulusal Sağlık Görüşme Anketi'ne katılan 172,321 kişinin verilerini inceleyen yeni bir araştırma, düzenli ve kaliteli uyku ile yaşam süresi arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, verileri Aralık 2019'a kadar olan Ulusal Ölüm Endeksi ile karşılaştırmış ve diğer yaşam faktörleri kontrol edildiğinde bile, sürekli olarak iyi uyuyan bireylerin, yedi ila sekiz saat uyku elde etmekte zorlananlardan daha uzun bir yaşam süresine sahip olduğunu buldular.

Çalışma, iyi uykunun potansiyel olarak erkeklerde 4,7 yıl, kadınlarda ise 2,4 yıl daha uzun yaşam süresi sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Amerikan Kardiyoloji Koleji kılavuzlarına dayanarak beş düşük riskli uyuma faktörü belirledi:

  • Her gece yedi ila sekiz saat uyumak.
  • Haftada en fazla iki kez uykuya dalma sorunu yaşamak.
  • Haftada iki kereden fazla uzun uyuma sorunu yaşamamak.
  • Uyku ilacı kullanmamak.
  • Haftada en az beş gün uykudan uyanınca kendini iyi dinlenmiş hissetmek.

Bu beş düşük riskli uyku faktörünü sergileyen katılımcılar, hiçbir faktörü sergilemeyen veya sadece birkaçını sergileyenlere kıyasla daha uzun bir yaşam beklentisine sahip oldular.

Anket, kendi kendine bildirilen verilere dayanmasından dolayı potansiyel öznelliği barındırsa da, genel eğilim uyku kalitesi ile artan yaşam beklentisi arasında sağlam bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Çalışma, genel sağlık ve uzun ömür için düzenli ve kaliteli uyuma öncelik vermenin önemini vurguluyor. Yedi ila sekiz saat uyku, uyku bozukluklarını en aza indirme, uyku ilaçlarına bağımlılıktan kaçınma ve iyi dinlenmiş hissederek uyanma gibi düşük riskli uyku faktörlerini anlamak ve rutine dahil etmek, uyku kalitesini artırabilir ve potansiyel olarak daha uzun, daha sağlıklı bir yaşam sağlayabilir.

Etiketler uyku Yaşam
Yorumlar
Kalan Karakter 800