Ağızdaki yaralara dikkat! Kanser habercisi olabilir

Ağızda kola, çay, salata tüketildiğinde oluşabilen ağrı ve kızarıklıkların, kanser belirtisi olabileceğini belirten Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, 6 ayda bir diş hekiminin yapacağı kontrollerin büyük önem taşıdığını belirtti.

Güncelleme:

Ülkemizde yılda yaklaşık 2 bin vaka kaydedilmesine rağmen ağız kanserine dair farkındalığın yetersiz olduğu bir gerçektir. Bu nedenle toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla sağlık taraması programı başlatıldı. 

Bu kapsamda İzmir'de Konak Meydanı'nda kurulan mobil diş kliniği, vatandaşların ağız ve ağız dokularının muayenesini gerçekleştiriyor ve ağız kanseri şüphesi taşıyan bireyleri ileri tetkikler için sağlık kurumlarına yönlendiriyor. 

En yaygın tür dil kanseri

Mobil diş kliniğinde yürütülen çalışmaları koordine eden Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, ağız kanserinin içinde en yaygın türünün dil kanseri olduğunu ve yanak, dudak, dil altı ve diş etinde görülebilen tüm kanser türlerini kapsadığını belirtti. Orhan, bu hastalığın genellikle ihmal edildiğine ve ciddi can kaybı riski taşıdığına dikkat çekti.

"Ağız ve çevresi kanserinde erken teşhis ilk etapta çok önemli fakat insanlarımız tarafından çok atlanıyor. Belirtiler, ilk başta hafif ağrıyla, hafif kızarıklıklarla başlıyor. Daha sonra beyaz lezyonlar çıkıyor. Sertleşmeler meydana geliyor. Karnabahar şeklinde yaralar çıkmaya başladığında o zaman hastalar bize geliyorlar."

Yılda 2 bin yeni ağız kanseri teşhisi

Dünya genelinde yılda 370-380 bin yeni ağız kanseri vakasının kaydedildiği bilgisini veren Prof. Dr. Orhan, Türkiye'de ise yılda 2 bin yeni ağız kanseri vakasının tespit edildiğini ifade etti. Erken teşhisin bu tür kanserlerde hayati önem taşıdığını vurgulayan Orhan, belirtilerin hafif ağrılar ve kızarıklıklarla başladığını ve bu belirtilerin atlanmaması gerektiğini söyledi. Erken teşhisin hastaların yaşam şansını önemli ölçüde artırdığını belirten Orhan, bu nedenle diş hekimlerinin 6 ayda bir yapacakları kontrollerin büyük önem arz ettiğini vurguladı. Ayrıca, sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine yakalanma riskini artırdığını da belirtti.

Belirtileri neler?

Prof. Dr. Orhan, şunları kaydetti: "Ağız ve çevresi kanserinde erken teşhis ilk etapta çok önemli fakat insanlarımız tarafından çok atlanıyor. Belirtiler, ilk başta hafif ağrıyla, hafif kızarıklıklarla başlıyor. Daha sonra beyaz lezyonlar çıkıyor. Sertleşmeler meydana geliyor. Karnabahar şeklinde yaralar çıkmaya başladığında o zaman hastalar bize geliyorlar."

Etiketler kanser
Yorumlar
Kalan Karakter 800