Uzmanından borsa için ipuçları! En çok kazandıranlar...

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde, Acar Menkul Değerler Stratejisti ve Yatırım Danışmanı Ahmet Mergen’in verdiği borsa ile ilgili çok önemli bilgileri ve ipuçlarını yazdı...

Güncelleme:

5 yılda yüzde 500

Birikimlerini borsada değerlendirmek isteyenlerden çok soru geliyor! Borsada fırsatlar kadar riskler de bulunduğu unutmayın!

Geçen hafta, para konularında kendini geliştirmeye yardımcı olan mobil uygulamamızı kullananların ücretsiz katıldığı yetmiş dördüncü 'Kahve Sohbetleri' oturumunu gerçekleştirdik. Sohbete katılan Monay kullanıcıları sordu, Acar Menkul Değerler Stratejisti ve Yatırım Danışmanı Ahmet Mergen yanıtladı. İşte uzmanından borsa ile ilgili çok önemli bilgiler ve ipuçları…

Borsaya eş dost tavsiyesi ile girilir mi?

“Eş dost tavsiyesi' borsada hataya en çok mahal veren durumlardan biridir” diyen Mergen, “Borsadan korkuyoruz ama merak da ediyoruz” diyenlere şu yanıtı verdi: “Herkesin bir işi var. Koç Türkiye'nin en büyük ailesi ve grubu. Arçelik'te çalışan, Tüpraş'ta, Ford'da çalışan yok mu? Var! Bu şirketlerde çalışmaktan nasıl korkmuyorsak, bu ve bunun gibi şirketlerin borsadaki hisselerine yatırım yapmaktan da korkmamak gerekir.… ’Günümüzde pek çok küçük yatırımcı bir başkasının fikri ile yola çıkarak borsaya giriyor. Bireylerin kendi kararları ile işlemler yapması çok daha doğru.”

Kendisi alsın

“Size yüzde 100 kazanacaksın diyen gidip kendi alsın. İyi niyetli bile olsa alırken tüyo veren satarken hatırlamıyor tüyo verdiğini. Borsa ne zaman alıp ne zaman satacağını bilmeyene göre değil. Kendiniz öğrenin.”

Borsada arz-talep dengesi nasıl şekillenir?

“Mesela; 10 bisikletimiz var satacak. 10 bisiklete 20 kişiden satın alma talebi gelirse, bisikletin fiyatı 5 bin lira ile başlıyorsa 6 bin liraya çıkar. Aynı şekilde daha az almaya 8 kişi gelirse 5 bine alıcısı çıkmayacak. Satıcı, fiyatı düşürecek. Burada kilit nokta 'arz ve talep' işi."

Borsada sabır gerek

“Borsada hisseler, kağıtlar, ortam sıkıntılı ve ekonomik açıdan iyi gözükmediği zaman ucuzlar. Niye? Çünkü korku ve panik ortaya çıkar. Yok pahasına birtakım hisse kağıtlarını satar ve gider yatırımcılar... Taşın altına böyle dönemlerde gelip elinizi sokarsanız, biraz da tabiri caizse kuluçkaya yatarsanız, örneğin 2 sene gibi bir süre tutarsanız... İşte o zaman para kazanabilirsiniz.”
‘’Örneğin; evinizde birçok eşya var değil mi? Peki portföyünüzde evinizde kullanmak üzere satın aldığınız beyaz eşyaları üreten, evinizdeki camları, cam eşyaları üreten firmaların, bilet alıp seyahat ettiğiniz firmaların kağıtları var mı? Etrafınız bakın; major kağıtlara bakın... Portföyünüzü ıvır zıvır kağıtlarla doldurmayın. Uzun vadeli düşünün. En azından bir şeye ortak olmanın tatmini ve gururu var. 'Ben de Türkiye'de bir şeyin parçasıyım' diyebilmenin..."

Ortak oluyorsunuz

“Borsaya girmek, o şirkete ortak olmak demek, Warren Buffet ‘En sevdiğim hisse senedini ölene kadar elimde tutarım’ diyor. Siz de para koyacağınız şirketi hafiye gibi araştırın, iyi yönetiliyor mu? Büyümeye potansiyeli var mı? İçinde bulunduğu sektörün geleceği açık mı? Satacağınız zaman içinde en başından bir hedef belirleyin, şu fiyata gelince satacağım, şu tarihte satacağım, şu olayda satacağım gibi. Çıkış zamanınız en başından belli olsun.”

Gayrimenkul bir yatırım aracı olmalı mı olmamalı mı?

"Son günlerde gayrimenkul bir yatırım aracı olsun mu olmasın mı gibi bir gürültü patırtı kopuyor Türkiye'de ama dünyaya bakıldığında en zenginler dediğimiz insanlar hep gayrimenkul yatırımı ile dev güçler arasına adını yazdırmış. Örneğin bir dönem ABD Başkanlığı yapan Donald Trump. Dünyanın en zengin insanları hep gayrimenkul işiyle, inşaat ve arsa işleriyle zengin olmuştur."

Borsada hangi sektörlerde yüksek getiri var?

‘’Yüksek teknolojiyi takip eden şirketleri, özellikle de sağlık teknolojisini, robotik teknolojiyle iş yapan şirketlerin halka arzları önemli. Bunlar tercih edilmeli. Trendleri takip etmek ve geleceği olan şirketlere yatırım yapmak lazım. Teknoloji, tarım, sağlık sektöründeki şirketleri takip etmek önemli.’’

Hangi kağıt daha iyidir?

‘’Hem değeri yükselen hem de temettü veren kağıdı buluyorsak bu tabiri caizse pastanın üstündeki çileği kapmak demektir... Fakat temettü veren kağıt zaman zaman çok yükseldiğinde onu satıp daha düşük yerden alındığında temettünün en iyisini kazanmış olursunuz. Burada asıl mesele kağıdın lotunu çoğaltmaktır.’’

Etiketler Borsa
Yorumlar
Kalan Karakter 800