Nişanlıya sorulması gereken sorular! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde nişanlılık ve düğün hazırlığı yapacak olanlara çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Güncelleme:

Nişanlılık ve düğün hazırlığı bir çiftin hayatı boyunca finansal konuları omuz omuza aşmayı öğrenmesi için büyük bir fırsat. Evlilik hayatına giden yolda bu özel hazırlık döneminde el ele, gönül gönüle samimi bir planlama yapmak daha sonra hayat boyu birlikte karar vermek, birlikte ilerleyebilmek için zemin hazırlıyor.

Müstakbel eşinizi daha da iyi tanıyın

İlk yapılacak şey, nişanlınızı iyice tanıdığınıza emin olmak için para karakterlerinizi de karşılıklı değerlendirmek. Bunun için kendi para karakterinizi en açık şekilde ve örnekler vererek anlatın. Örneğin, “Benim her şeyi kaybetme korkum var, çünkü 15 yaşındayken babamın işi battı ve…”, “Benim geleceğe dair endişelerim var, emeklilik yıllarımızda ya paramız olmazsa…” gibi. Bir bakmışsınız hiç sizin gibi düşünmüyor.

Gel beraber mesut olalım

Unutmayın, bu duygular çok normal. Eşinizin yanında üzerinizdeki ‘finansal elbiseleri’ çıkartın. Bunu uluorta bir yemek masasında yapmayın tabii. İkinizin yalnız olduğunuz bir ortamda, sakin ve huzurlu bir zaman ve ortamda tatlı dil ile yapın. Nişanlınızın paraya bakış açısını anlayabilmek için ona sorabileceğiniz birkaç soru:

  • Para konuları ayıp mı, yoksa senin için rahat bir konu mu?
  • Ailende para yönetimi, bütçe nasıl yapılırdı?
  • Arkadaşların ve/veya ailen senden borç isterlerse yanıtın ne olur?
  • Ailenden/arkadaşlarından borç ister misin?
  • Ne zamandır ailenden para almadan yaşıyorsun?
  • İstek/ihtiyaç ayrımını nasıl yaparsın? 
  • Ödemelerin için nakit mi, kredi kartı mı tercih edersin?
  • Hiç baş etmekte zorlandığın borcun oldu mu?
  • Kredi kartı borcunu her ay kapatır mısın?
  • Ailende bakmakla yükümlü olduğun kimse var mı?

Hayatında yaşadığın büyük ‘para’ olayları neler? (İflas, borçlanma, tefeci, kayıp, miras.) Bu soruların yanıtlarını bilmek, bir şeyleri düzeltmek, değiştirmek için değil, farklı bakışlara saygı ve anlayışla yaklaşabilmek için önemli. En önemlisi de mesut bir hayata yelken açmak için…

Önce bütçe yapın

Çift olarak hayallerinizi, ailelerin heveslerini bir bütçeye sığdırabilmek de bir sanat! Bütün harcamalarınızı plana dahil edin.

Kira/ev kredisi, mutfak ürünleri, elektronik eşyalar, halı, perde, avize, mobilya, davetiye, gelinlik, damatlık, gelinin kuaförü, damadın berberi, çiçek, gelin arabası süsü, kına gecesi organizasyonu, düğün mekanı ve organizasyon, fotoğraf çekimi, nikah işlemleri ücreti, pasta/yemek, müzik, nikah şekeri, bahşiş, balayı tatili...

Bu listeyi kendinize göre uyarlayın. Genel bütçeyi belirledikten sonra hepsinin yanına o kaleme ne harcayabileceğinizi yazın. Ne kadar harcamanız gerektiğini ve neleri daha öncelikli değerlendirmeniz gerektiğini birlikte göreceksiniz.

Hafiye gibi araştırın

Her harcama kalemi için mağaza mağaza gezin, internetten araştırın. Kullananlardan yorumlarını isteyin. Bazı masrafları kısmanız gerekebilir. Bazı masrafları kısmanız gerekebilir.

Örneğin düğün yerine nikah yapmak isteyebilirsiniz. Bunu yaparken ailelerinizi kırmadan durumu onlara açıklayın. Onları istekler ve ihtiyaçlar konusunda ikna edecek olan sizsiniz.

Düğün stresi

Eşinizi para konularında ne kadar iyi tanırsanız düğün hazırlıklarında yanlış anlaşılmalardan, gereksiz üzüntü ve tatsızlıklardan o kadar uzaklaşırsınız.

Düğün şov değil

Düğüne göre bütçe değil, bütçeye göre düğün yapın. Geriye süsler değil hisler kalıyor. Gelenek göreneklerimiz çok değerli ama bunları günümüze uyarlamak da önemli. Tüm masrafları tek tarafa yüklemek yerine, ortak ödeme yapabilirsiniz. Gelecek hediyeler ve takılara güvenmek olmaz. Takı yerine hediye gelebilir, 22 ayar altın yerine 14 ayar altın gelebilir.

Katılım düşündüğünüz gibi yoğun olmayabilir. İşler hesapladığınız gibi gitmeyebilir, o yüzden ayaklar yorgandan çıkmasın. Evliliğinize başlarken sırf başkalarının görmesi için bütçenize uygun olmayan harcamalar yapıp kendinize finansal yük oluşturmayın. Aileleriniz finansal anlamda destek olabilir tabii. Ancak maddi durumları uygun değilse top sizde demek. Bu durumlarda borçla düğün yapmamaya dikkat. Düğün bir gecede olup bitecek. Sabah bir uyanacaksınız... BORÇ! Aman uzak durun, ilk günden finansal huzurunuzu bozmayın.

Ek gelir çözümü! Özlem Denizmen yazdıEk gelir çözümü! Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesinde ek gelir ile ilgili çözüm önerilerinde bulunarak, “Maaşım yetmiyor. Borçlarımın altında eziliyorum, işin içinden çıkamıyorum” diyorsanız, gelin beraberce soruna değil çözüme odaklanalım. Ek gelir yaratalım." dedi.

 

Etiketler Özlem Denizmen
Yorumlar
Kalan Karakter 800