Bayramda para nasıl harcanmalı? Nelere dikkat edilmeli?

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde Kurban Bayramı’nda paylaşmanın önemini ve dokuz günlük tatilde harcamaların nasıl kontrol edilebileceğini yazdı. Ayrıca finansal özgürlük tüyoları verdi…

Güncelleme:

Bayramda para

Kurban Bayramı’na gün sayıyoruz. Bu bayram, paylaşmanın en güzelinin yaşandığı bayram. İnancımızın gereğini yerine getiriyorken imkanı daha dar olan ailelerimizin sofralarına da destek oluyoruz. Her eve et giriyor. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yüzlerini güldürmek ne kadar önemli.

Tatil başlıyor

Önümüzde uzun bir tatil var, gelin para konularını halledelim ki bayramı doya doya ailemizle, sevgi ve esenlik içinde geçirelim.

  • Bayramda harcamalarını not et. Bayram dönüşü bak, planladığın bütçeye sadık kalıp kalmadığını gör.
  • Şehir dışına çıkacaksan, ‘Yanımda bu kadar eşya taşıyamam, gidince oradan alırım’ diyerek kendine gereksiz harcama kalemleri oluşturma.
  • Gittiğin her yerden çevrene hediye almak zorunda değilsin.
  • Biz büyüklerimizden nasıl gördüysek çocuklarımıza da bayram coşkusunu hissettirelim, harçlık verip onları mutlu edelim.
  • En önemli konu bayramda para konuşmayın. Her ne ise bayram öncesi veya sonrası halledin. Madem tatil biraz güç toplayalım.

Kurban bağışı

İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demek. AFAD, depremzedelere ulaştırılmak üzere kurban bağışı kampanyası başlatıldığını duyurdu. Kurban bedellerinin 26 Haziran’a kadar yatırılması gerekiyor. Yurtiçi ve yurtdışından gönderilecek kurban bedeli ise 5 bin 950 lira.

Tüm babalar

Geçmiş ‘Babalar Günü’nüz kutlu olsun. Sevgili kız babaları, siz de kızlarınıza benim babamın bana yaptığını yapın. Finansal özgür kızlar, finansal güvenli aileler yaratır.

Finansal özgürlük

Babam Fethi Denizmen’in bana verdiği birkaç tavsiye:

  • “Kızım sen özgürsün, güçlüsün. Hiçbir yere, hiçbir şeye ya da insana katlanmak zorunda değilsin. Çok çalış, kendinden daha akıllı insanlarla beraber ol, finansal özgür ol ki kimse sana yapmak istemediğin şeyleri yaptırma gücüne sahip olmasın.”
  • “Kimseden hediye alma, hediye verenin beklentisi olur.”
  • “30 yaşına kadar üç lisan öğren, üç dünya kazanmış olursun.”
  • “Kimse hakkında konuşma. İnsanların arasını düzeltmeye çalış.”
  • “Kıyafetlerin değil beynin dikkat çekici olsun.”
  • “Sen yeter ki iste her pozisyona gelirsin.”

Üniversite sınavı

Üniversite sınavına giren tüm genç arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Uzun bir hazırlık dönemini ellerinden gelen en iyi şekilde atlattılar. Sonuç ne olursa olsun siz harikasınız unutmayın! Çünkü her birimiz biriciğiz, içimizde çok büyük güçler var ve yeteneklerimizi keşfetmemiz sadece üniversite sınavıyla da olmuyor. O yüzden hayatınızın bu yeni evresinde kendinizi geliştirmeye, her gün yeni bir şey öğrenmeye devam edin. Emin olun ki şans sizin yanınızda olacak.

Daha düşük fatura dünyanın derdi

Avrupa Sürdürülebilir Enerji Haftası ‘Temiz enerji geçişini hızlandırma - daha düşük faturalar ve daha yüksek becerilere doğru’ teması ile 20-22 Haziran 2023 tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleştiriliyor. Bu yılki etkinlik, Avrupa’daki yenilenebilir ve verimli enerji kullanımı konusunda en büyük politika konferansının gerçekleştirileceği etkinlik olacak. Faturalar tüm dünyanın derdi.

Yatırım yapacak para kalmıyor

SORU: Hep zaaf diyorsunuz, bende harcama zaafı yok, içkim, sigaram yok. Tek merakım arabam, ondan zevk alıyorum. Bekar olduğum için de biraz fazla geziyorum. Ay sonunda yatırım yapacak para kalmıyor elimde. Nereden kısabilirim? Metin

CEVAP: İçki, sigara gibi harcama zaaflarının olmaması güzel. İdeal damat adayı gibi duruyorsun. Birikimi önden yap. Eline gelen paradan önce birikime ayır sonra kalanla ayı sürdür. ‘Nereden tasarruf edebilirim?’ diyorsan, senin için ilk aklıma gelen benzin. Arada bir araban yokmuş gibi davran, kısa mesafeleri yürümeye çalış. Gençlik demek hareket demek.

Hayat pahalılığı hepimizi, alışkanlıklarımızı yeniden değerlendirmeye zorluyor. Ulaşım masrafları da bütçedeki payına sığmıyor.

  • Plansız markete gitme. Alışverişlerini olabildiğince toplu yap.
  • Sürekli gezdiğin, kullandığın adresleri daha yakından seçmeye çalış.
  • Uzun mesafeler için özellikle trafik saatiyse toplu taşıma araçlarını kullanmayı düşünebilirsin.
  • Nereden sorduğunu bilmiyorum ama İstanbul için bu imkanlar oldukça gelişti. Arkadaşlarla ortak arabada gitmeyi de deneyebilirsiniz.
  • Şehirden uzak bir yaşamın var ancak şehir hayatıyla iç içe olmayı seviyorsan, daha yakın bir yere taşınmayı düşün. Ev-iş birbirine yakın olunca insanın ömrü uzamış gibi oluyor.
  • İnternetten alışveriş yaparak eve teslim ettir. Hem daha fazla araştırma yaparak bazı ürünleri daha uygun fiyata alabilirsin.
Yorumlar
Kalan Karakter 800