Türkiye’de İkinci Elin En Geniş Pazarı: Araç Ticaretinde Bu Haftanın Enleri

Sürdürülebilir bir gelecek için ikinci el piyasası gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer edinmeye başladı. Ev eşyalarından kıyafete, teknolojik cihazlardan arabalara kadar birçok ürün için insanlar yeni geliştirilmiş ikinci el satış uygulamalarına yöneliyor.

Türkiye’de gün geçtikçe genişleyen ikinci el pazarı ve çoğalan e-ticaret sitelerinin istatistikleri de her yıl halkın bu pazarlara yöneliminin arttığını kanıtlıyor. Özellikle son zamanlarda artan ekolojik farkındalık ile artık tüketim çarkına katkı sağlamaktansa birçok insan sürdürülebilir veya iki el ürünleri tercih etmeye başladı. Ancak bu yönelimin en büyük sebebi hızla artan zamlarla beraber zam-kazanç oranının birbirini karşılamayacak düzeyde olması.

İkinci el satışta popülerliğini araba piyasası koruyor. Anadolu Ajansı’nın verilerine göre Türkiye’de geçen yıl 1 milyonun üstünde ikinci el araç satışı oldu. Bu listenin başında uzun süredir Fiat marka ticari ve kişisel araçlar var. Bunun en önemli sebebi Fiat'ın Türkiye pazarında parça temininin en hızlı şekilde gerçekleştiği markalardan biri olması. Aynı zamanda fiyat-performans bakımından da Fiat marka arabalar alıcıya iyi bir istatistik sunuyor.

Uzun yıllar taksitlerle ödenecek kredi borçlarının yerine bu piyasaya yönelmek finansal güvencenin sürdürülebilmesi için bizce de ilk tercihlerden biri olmalı. Bununla birlikte fiyat aralıkları, tek bir markada bile oldukça geniş. Fiat’ın geçen yıl piyasaya sürülen hybrid araçları ikinci el araç satış sitelerinde 1 milyon 400bin TL ile markanın en pahalı modeli olarak zirveyi koruyor. 2020 yılı ve öncesi modellerine ise 350.000 TL'ye sahip olmak mümkün. Finans uzmanlarımız bu skalada kişinin yaşam stilinde gözettiği ihtiyaçlarına göre bir araç seçimi yapmasından yana. İkinci el araç alımında çoğu zaman iyi bir kâr oranı aracı tercih etmek için ilk sebep olarak görülse de alıcının araba kullanma sıklığı, aile ve çocuk sahibi olup olmaması, seyahat güzergâhı gibi etkenlere öncelik vermek çok daha efektif bir araç seçmenizi sağlayabilir.

İhtiyaç dahilinde en uygun fiyatlı arabayı bulma arayışında olanlar bir kenara, ilanlarda şaşırtıcı ve ortalamanın çok üstünde fiyatlara sahip araçlar da bulunuyor. Özel sayılı üretim modeller, klasik arabalar, koleksiyon parçaları bunlardan bazıları.

Sık tercih edilen araçların yanı sıra, bu hafta sahibinden.com’da satışa sunulan en pahalı araç, daha önceki haftalarda da olduğu gibi 88 milyon TL ile 2023 model Rolls Royce Phantom. Sayılı ve özel üretim olmasından ötürü Rolls Royce’un araçları ikinci el piyasasında zirvedeki yerini koruyor. Koleksiyonerler ve arabayı bir imaj gibi gören alıcıların tercihi olan bu araca ulaşmak ikinci el fiyatlarıyla bile çok kolay değil.

Araba pazarı ikinci el satış oranlarını her ay arttırırken özellikle trafiği yoğun olan büyük şehirlerde ekonomik ve pratik olduğu için motorsiklet modellerine ilgi arttı. Profesyonel bir bütçe planlaması ile motorsiklet almak araba almaya göre finansal olarak daha az zorlayıcı bir süreç. Elbette bu tercih de sizin vasıtadan beklentilerinize göre şekilleniyor. Sadece kısa mesafe ulaşım ve belirli kargo amaçları dahilinde kullanılabilecek elektrikli motosikletler ikinci el piyasasında 7000TL gibi karşılanabilir bir fiyatla alıcının karşısına çıkıyor.

Tıpkı arabalarda olduğu gibi motor piyasasında da kısıtlı bir hizmet alanı olan uygun fiyatlı modellerin yanı sıra oldukça yüksek fiyatlı modeller de karşımıza çıkıyor. Motor fiyatları arasındaki bu uçurum kalite ve işlevselliği değerlendirildiğinde araba fiyatlarına göre çok daha derin.

Kuşkusuz motor tutkunları ve koleksiyonerler için ikinci el araç piyasası adeta bir cennet. Bu hafta sahibinden.com’da en yüksek fiyatla satışa sunulan BMW R68 model koleksiyon parçası motorsiklet, 25 milyon TL gibi şaşırtıcı bir fiyatla alıcıya sunuldu.  Bu gibi örnekler gösteriyor ki ikinci el alış satış sadece finansal kolaylık sağlamakla kalmıyor, müzede sergilenecek kadar nadide parçaların ülkenin her tarafından alıcıya ulaşmasını da sağlıyor, koleksiyonerler arasındaki çekişmelerin hızına yetişebilirseniz tabii.

Kısacası koleksiyonerlerden, ailesi için en iyi arabayı almak isteyenlere, imaj peşinde olanlardan, iş yerine gidip gelmek için bir vasıta edinmeyi düşünenlere, ikinci el ticaret siteleri geniş fiyat ve seçenek yelpazeleriyle alıcılara hizmet ediyor. Bu yelpazedeki fırsatlardan size uygun olanları yakalamak sizin, yeni araç alırken veya aracınızı üst modele geçirirken bütçe planlamanıza yardımcı olmak da bizim işimiz! Monay’ın para biriktirme yolculukları ve finans uzmanlarımızdan alacağınız randevularla hayalinizin düşünce bulutundan ibaret kalmasını engelleyerek istikrarlı bir bütçe planlaması doğrultusunda hayalinizdeki araca garajınıza koyabilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800