Efesli Artemis ve 7 harikadan biri olan tapınağı

Antik çağlardan günümüze kadar uzanan bir tapınağın hikayesini anlatmak istedim bugünkü yazımda. Tanrıça Artemis’in hikayesi.

“Mağrur Babil'in üstünde savaş arabaları için yol olan duvarını ve Alpheus'taki Zeus heykelini ve asma bahçeleri gördüm ve Güneşin kolosusunu ve yüksek piramitlerin devasa işçiliğini ve Mausolos'un engin mezarını; ama Artemis'in bulutlar üzerine kurulmuş evini gördüğümde diğer tüm harikalar parlaklıklarını kaybetti ve dedim ki "İşte! Olimpus'un dışında, Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı. “

Sidon’lu Antipater  

“Kadim Babillilerin kudretli işçiliğini ve Mausoleus'un mezarını gördüm. Ama bulutlara doğru yükselen Efes'teki tapınağı gördüğümde, diğerlerinin tümü gölgede kalmıştı.”

Bizans’lı Philon

Antik çağlardan günümüze kadar uzanan bir tapınağın hikayesini anlatmak istedim bugünkü yazımda. Tanrıça Artemis’in hikayesi.

Artemis bugünkü Ege Denizindeki Mykonos adasının yanındaki kayalık küçük bir adada doğmuştur. Bugün ıssız olan Delos adlı bu adada MÖ 2000'lerde bir liman ve bir mabedi vardı.

Artemis’in kardeşi Apollon gibi saf ışığın tanrıçasıdır, vahşi doğanın, hayvanların, okçuluğun, bereketin ve saflığın tanrıçası olarak bilinir. Ay ve genç kadınlarla güçlü ilişkileri vardır. Bu da onun büyük saygı görmesini sağlamaktaydı.

Kardeşinden bir gün önce doğup Apollon'un doğumu sırasında annesine yardım etmiştir. Annesinin çektiği acıyı gören Artemis evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. Artemis, sarışın, güzel, endamlı, ciddi yüzlü, tanrısal bir bakiredir. Saf ışık tanrıçası olarak iffetliyi sembolize eder.

Efes’te Artemis bütün tabiatı dölleyen ve göğsü sayısız memelerle örtülü bir tanrıça gibi düşünülürdü. Artemis ve avcıları bakirelik yemini etmiştir. Artemis kendine yaklaşan erkekleri ya bir çeşit geyiğe ya da tavşana çevirerek onları cezalandırmıştır.

Efesli Artemis ve 7 harikadan biri olan tapınağı resim: 0

  SELÇUK EFES MÜZESİ | Kültür Portalı (kulturportali.gov.tr)

*Efes (Selçuk) (ktb.gov.tr)


Eser, Arkaik Dönem Efes Artemis Tapınağı'nda bulunan kült heykelinden esinlenilerek Roma Dönemi'nde yapılmıştır. Heykel, Efes Müzesi'nin en göze çarpan eserlerinden biridir. Artemis'in hayvanlara hakim ve bereket tanrıçası olduğunu gösteren en güzel örneklerindendir. Hemen hemen aynı özelliklerde, yine iyi bir mermerden oyulmuş ama çok daha küçük iki heykel daha bugün Selçuk Arkeoloji Müzesi'ndedir. Her üçü de çok memelidir. Üçünün de dirsekleri kırık, ön kol ve eller öne uzanmış ve açıktır.

Artemis ile Orion Aşkı 

Orion oldukça iri bir cüsseye sahiptir, neredeyse dev gibidir ancak iri yarı fiziği, çok güzel bir yüzle taçlandırılmıştır. Babası Poseidon, Orion'a denizin üzerinde yürüyebilme yeteneği vermiştir. Yakışıklılığı ile nam salan Orion'un sayısız kere başı kadınlarla derde girer.

İlk görüşte Orion'a aşık olan Artemis, kendi kendine aldığı evlenmeme kararını hiçe sayacak kadar bu adamın büyüsüne kapılır. Ancak Artemis'in kardeşi Apollon, kız kardeşinin bu iri cüsseli mahlukla evlenmesini istemez. Çünkü Apollon'un gözünde bu adam kardeşine layık biri değildir. Lakin Apollon ne yaparsa yapsın Artemis'i ikna edemez. 

Bir gün Orion yüzerken Apollon Artemis'i Orion'un başı küçük bir nokta kalıncaya kadar uzak bir yere götürür ve o hedefi vurup vuramayacağını sorar. Avcı tanrıça heyecanlanır ve okunu hedefe gönderir. Daha sonra onun Orion olduğunu anladığında çok üzülür ve babası Zeus'tan onu bir takımyıldızı olarak gökyüzüne almasını ister ve böylece Zeus kızının isteğini yerine getirir. Sevgilisinin gökyüzündeki en parlak yıldız olabilmesi için en karanlık yeri seçer ve geceler boyu, parıl parıl parlayan Orion'u seyreder.

 Efesli Artemis ve 7 harikadan biri olan tapınağı resim: 1

Birçok mitleri olan Av Tanrıçası Artemis heykeli, Louvre Paris, Britannica

Artemis Tapınağı

İzmir Selçuk’taki Efes Antik Kenti’ndedir. MÖ 334-320 yılları arasına tarihlenir. Helenistik dönem tapınaklarının en büyüğüdür. British Museum adına 19. yüzyıl sonu yapılan kazılarda bulunan tapınak kalıntıları, İngiltere’ye götürülmüştür. Müzenin 82 numaralı odasında sergilenmektedir. Müzede Efes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı’na ait tarih ve kategorilerine göre farklı galerilere yayılmış çok sayıda arkeolojik kalıntı bulunmaktadır.

Eser, dünyanın Antik Çağ’daki yedi harikasından biridir. 

Efesli Artemis ve 7 harikadan biri olan tapınağı resim: 2

Efes Antik Kentinde Artemis Tapınağından kalanların görüntüsü 

Artemis Tapınağı, Lidya’nın en zengin kralı Kroisos tarafından yaptırılmaya başlanmıştı. İçerisinde birçok sanat eserini barındıran, ayrıca dönemin ünlü sanatçılarının mermer ve bronz heykelleri ile bezeli doksan metre yükseklikte ve kırk beş metre genişlikte devasa bir yapıdır. Yangınlar nedeniyle harap olan Artemis Tapınağı, ilk haline benzeyen restorasyonla tekrar yapılmıştır.

M.S. 3. yüzyıldaki Gotik baskınlar nedeniyle ciddi şekilde hasar gören tapınak, 4. yüzyılın sonlarında Hıristiyanlar tarafından nihayet yıkılmadan önce tapınağı harabeye çevirmiş olabilir. Bu alan, bir İngiliz keşif ekibi tarafından yeniden keşfedilene kadar yıllarca kayıptı ve şimdi bölgede ortaya çıkarılan farklı parçalardan bir araya getirilmiş tek bir sütun, antik dünyanın en büyük harikalarından birinden geriye kalan tek şey.

Günümüzde ise Artemis tapınağının görkemli iki heykeli Selçuk Müzesi’inde sergilenmektedir. Fakat Artemis tapınağı bulunmamaktadır; bugün sadece bir sütun kalmıştır. Tapınaktan geriye kalan kabartmalı sütunlar ve arkaik sütun başlıkları ise Londra British Museum'da sergilenmektedir.

Efesli Artemis ve 7 harikadan biri olan tapınağı resim: 3

 Üçüncü Artemis Tapınağı bir modeli (MiniaTurk İstanbul) Miniaturk 009 - Temple of Artemis - Wikipedia

Miniatürk - İletişim (miniaturk.com.tr)   - Sütlüce

Haliç Kıyısında bir gün hem Miniaturk Sütlüce, hem Rahmi M. Koç Müzesi Hasköy e gezmesine ne dersiniz. Derim ki harika olur. Ülkemizde, Özellikle İstanbul ve Anadolu’da bulunan başyapıtların minyatürlerinin sergilendiği bir açık hava müzesi olan Miniaturk, öncesinde ya da sonrasında, Koç Müzesinde, birçok makine ve mühendislik harikası eserleri, eski model otomobilleri, uçaklar ve nicelerini görebilirsiniz. 

Özellikle çocuklarınızla yapacağınız geziler kendilerinde çok güzel iz bırakacak, siz de eğlenceli bir gün geçirmiş olacaksınız.  

23 Aralık 2023

Suadiye

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ersin Yildirim
Degerli Feti abiciğim. Her zaman olduğu gibi yine zengin bilgi hazinenle bizleri aydınlattın. Teşekkür ederim. Benim eşimde mitolojiye çok ilgi duyuyor.Altin oluk,ören,Ayvalik,canakkale gezilerimizde hep mitolojik hikayeler anlatıyor. İnsanoğlu hep bilinmeze ulasilmaza meraklı.Asirlar öncede sonrada insanların meraklari hevesleri ,doğruları yanlışları,korkuları sevgileri, vaz geçişleri hep aynı. Bu yüzden yaşanmış her hikayeden ,mitolojiden bir pay çıkarıp ders alabiliriz.
Ersin Yildirim
Degerli Feti abiciğim. Her zaman olduğu gibi yine zengin bilgi hazinenle bizleri aydınlattın. Teşekkür ederim. Benim eşimde mitolojiye çok ilgi duyuyor.Altin oluk,ören,Ayvalik,canakkale gezilerimizde hep mitolojik hikayeler anlatıyor. İnsanoğlu hep bilinmeze ulasilmaza meraklı.Asirlar öncede sonrada insanların meraklari hevesleri ,doğruları yanlışları,korkuları sevgileri, vaz geçişleri hep aynı. Bu yüzden yaşanmış her hikayeden ,mitolojiden bir pay çıkarıp ders alabiliriz.
Cemal Çalımer
Mitoloji ve arkeoloji iki derin disiplinin etrafında küçük bir gezinti yazıyı ilginç ve okunur kılıyor bilgilendim ve tazelendim teşekkürler