Burning Man ve Hediye Ekonomisi

Burning Man'de "hediyeleşme kültürü ve armağan ekonomisi" hakim, bu yüzden de paranın hiçbir değeri yok. Takas ekonomisinde, malları başka mallarla değiştirirsiniz ve hediye ekonomisinde herhangi bir getiri beklentisi olmadan verebilmeyi deneyimlersiniz.

Burning Man'de "hediyeleşme kültürü ve armağan ekonomisi" hakim, bu yüzden de paranın hiçbir değeri yok. Takas ekonomisinde, malları başka mallarla değiştirirsiniz ve hediye ekonomisinde herhangi bir getiri beklentisi olmadan verebilmeyi deneyimlersiniz. Hatta Burning Man’deki hediye ekonomisi toplu taşımayı bile kapsıyor; bir kişi için yeterli alana sahip bir araç görürseniz, atlayabilirsiniz ;)

Parayı yok sayan birkaç Burning Man prensibine göz atmaya ne dersiniz?

Burning Man ve Hediye Ekonomisi  resim: 0

Hediyeleşme: Burning Man felsefesi hediyeleşme kültürüne dayanır. Herhangi bir hediyenin değeri koşulsuz ve karşılığında getiri veya takas beklenmez. 

Metasızlaştırma: Hediye verme ruhunu korumak için Burning Man komünitesi ticari sponsorluklar, işlemler/alışverişler veya reklamlarla aracılık edilmeyen sosyal ortamlar yaratmaya çalışır. Bunları bir sömürü olarak görür ve Burning Man kültürünü bu tür bir sömürüden korumak ister. Bu şekilde katılımcı deneyim yerine tüketimin ikame edilmesine direndiklerini öne sürerler.

Radikal Özgüven/Kendi Kendine Yeterlilik: Burning Man, bireyi kendi iç kaynaklarını keşfetmeye, onları kullanmaya ve onlara güvenmeye teşvik eder.

Vatandaş Sorumluluğu: Sivil topluma değer veriyoruz. Etkinlikler düzenleyen topluluk üyeleri, halkın refahı için sorumluluk almalı ve katılımcılara sivil sorumlulukları iletmek için çaba göstermelidir. 

Neden Lüks Şeylere Para Harcıyoruz?Sizce neden lüks şeylere para harcamayı seviyoruz? Hiç düşündünüz mü?

 

 

 

Etiketler Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800