Kripto paralar neden değer kaybediyor?

Kripto paralar haftayı sert bir düşüşle kapadı. Şubatta zirve yapan Bitcoin ve Ethereum'un haftalık değer kaybı yüzde 10'u aştı. Peki kripto varlıklar neden düşüşe geçti? Kripto paraların düşüşü sürecek mi? İşte yanıtları…

Güncelleme:

Kripto varlıkların değer kaybı, Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi'nin (FOMC) tutanaklarının kamuoyuna yansımasıyla başladı. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artışının süreceğine yönelik tutumunun tutanaklara yansımasının ardından, kripto varlıklarda yaşanan satışlarla düşüşe geçen kripto paralar, kripto para bankası Silvergate‘in SEC’e bildirmiş olduğu denetim raporlarının sorunlu olduğunun anlaşılmasıyla irtifa kaybını sürdürdü.

Kripto borsası Coinbase'nin, Silvergate ödemelerini kabul etmeyeceğini açıklamasıyla birlikte Bitcoin'de düşüş hızlandı. Lider para biriminin irtifa kaybetmesi Ethereum ve diğer alt koinlere de sıçradı.

Tüm bunlara ek olarak ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin kripto varlıklara ilişkin yeni vergi planı ve dev kripto borsası Huobi'nin yerel parası Huobi Token'da yaşanan olağan dışı hareketler kripto paralardaki sert düşüşü hızlandırdı. Son olarak New York Başsavcılığı'nın KuCoin borsasına kayıt dışı menkul kıymet sattığı ve eyalette lisanssız hizmet sunduğu gerekçesiyle dava açması da düşüşe tuz biber ekti.

20 bin doların altına geriledi

Bitcoin ve Ethereum’da günlük kayıplar yüzde 10’u bulurken kripto paralar, Şubat ayındaki zirvenin ardından 2023 yılının ilk sert düzeltmesini gerçekleştirdi. Fiyat düşüşündeki bir diğer nedenin de hükümetin kripto para madenciliğine kademeli olarak yüzde 30’u bulan bir vergi yükü getirme çabası olduğu belirtiliyor. Tüm bu gelişmeler nedeniyle Bitcoin 20.000 doların altına geriledi.

Bitcoin'de kritik seviye

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz'a göre, 19 bin 700 dolar seviyesi Vitcoin için kritik seviye; "Bu seviyenin kırılması ve kalıcılık sağlaması halinde aşağı yönlü hareketle ilk destek seviyesi olarak 19 bin 235 dolar çalışması beklenebilir ardında da 18 bin 925 dolar seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü bir hareketlilik halinde ise 20 bin 385 dolar seviyesinin kırılması önemli olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde ise 21 bin 535 dolara kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir.

Ethereum'da kritik seviye

Ethereum, lider kripto para birimini takip ederek yüzde 9 civarında düşüş yaşadı. Haftanın son iş günü 1415 dolar seviyelerinde fiyatlanan Ethereum'da aşağı yönlü hareketliliğin devamında 1390 dolar ilk destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyeye tutunamaması halinde 1316 dolar ardından da 1236 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme görülebilir.

Etiketler Bitcoin Kripto Para
Yorumlar
Kalan Karakter 800