Başlamak için para bulamayanlara verilen destekler

Banka ya da benzeri mali kurumların verdiği borca kredi denir. Dar gelirli kişilerin küçük çaplı bir iş kurmaları veya var olan küçük işlerini geliştirmeleri amacıyla verilen krediye ise Mikrokredi denir. Peki işe başlamak isteyenlere alternatif kredi ve destek olanakları nelerdir? İşte detaylar...

1 10 KREDİ NEDİR?

Banka ya da benzeri mali kurumların verdiği borca kredi denir. Bu kurumlar verdikleri borçların belirli bir zaman içerisinde (vadede) ve belli koşullar altında (faiz, masraf, vergiler vb.) geri ödenmesini beklerler. Alınan krediler ödenmediği takdirde kanuni yaptırımlarla karşı karşıya kalınır. Krediyi alan kişinin mali durumu yani krediyi ödeyip ödeyemeyeceği krediyi veren kurumu doğrudan ilgilendirmez. Krediyi, yani borcu veren kurum alacağını ne olursa olsun almaya çalışır. Kredi verdiği kişiye ileriki bir tarihte yeniden borç vermeyi kabul etmesi alacağını zamanında tahsil etmesine bağlıdır.

2 10 ALTERNATİF KREDİ VE DESTEK OLANAKLARI

Dar gelirli ve mesleki eğitim olanaklarından yeterince yararlanamamış aile bireyleri bu konuda ne kadar istekli olsalar da kendi imkânları çerçevesinde gelirlerini arttırmada başarılı olamayabilirler. Örneğin kurmak istedikleri iş için yeterli birikimleri olmayabilir, akraba, eş, dost ve çevrelerinden borç bulmakta ya da herhangi bir bankadan kredi almakta zorluk yaşayabilirler. Ancak bu durum içinden çıkılmaz bir sorun değildir. Baş edilemez bir dert hiç değildir. Kararlılık ve azim, hedef ve ihtiyaca uygun bir dış destekle birleştirilebilirse bu tıkanıklık rahatlıkla aşılabilir.

Bugün ülkemizde;  kendi işini kurmak isteyen ancak bunun için yeterli sermayeye sahip olmayan ya da mesleki beceri anlamında herhangi bir eğitim almamış dar gelirli bireylere sermaye ve eğitim desteği veren azımsanmayacak sayıda kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum kuruluşu (vakıflar, dernekler; sanayi, ticaret ve esnaf odaları, kooperatifler, birlikler vb.) bulunmaktadır.

3 10 MİKROKREDİ NEDİR?

Mikrokredi küçük miktarlarda verilen kredi demektir. Bu kredilerin amacı, dar gelirli kişilerin küçük çaplı bir iş kurmaları veya var olan küçük işlerini geliştirmeleri için kaynak sağlamaktır.

Türkiye’de de kendi işini kurmak isteyen dar gelirli kadınlar için mikro kredi sistemi uygulanmaktadır.

4 10 MİKROKREDİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

-Bankadan kredi alacak teminatı olmayan,

-Maaşlı ve sosyal güvenceli bir işte çalışma imkânına sahip olmayan,

-Gelir getirecek bir iş fikri veya kurulu küçük bir işi olan kişilere kendi işlerini kurma imkânı sağlar.

5 10 MİKROKREDİ KİMLERE VERİLİR?

Mikrokrediler çoğunlukla dayanışma gruplarına verilir. Bunun nedeni mikrokredi veren kurumların bankalardaki gibi gelir belgesi ya da kefil istemiyor olmasıdır. Bu kurumların tek güvencesi grup üyelerinin birbirlerinin borcuna kefil olmalarıdır. Grup üyelerinden biri kredisini ödemezse diğer üyeler o kişinin borcunu ödemekle yükümlüdürler. Her bir üye grubun tüm borcundan sorumludur. Mikro krediler ile yapılan işler küçük çaplı işlerdir. Verilen krediler küçük bir başlangıç yapmak için gereken mal, malzeme veya makineyi alacak, örneğin küçük bir dükkân veya tezgâh kiralayacak veya el arabası satın alacak miktardadır.

Mikrokredi veren kurumlar ayakta kalıp kredi taleplerini karşılayabilmek için giderlerini de karşılar hâle gelmek zorundadırlar. Bu yüzden krediler faiz karşılığında verilir.

6 10 MİKROKREDİ ÇEKME ŞARTLARI NELERDİR?

-Aynı mahallede ikamet etmekte olan en az 5 kadının bir araya gelmesi gereklidir.

-Bir araya gelen kadınların arasında akraba bağı olmamalıdır. Yani grupta birbirleri ile anne - kız, abla - kardeş, teyze - yeğen gibi ilişkisi bulunan kişiler yer alamaz.

-Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.

-5 kadının iş fikirlerini belirledikten sonra projelerini anlatmak ve başvuruda bulunmak için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile iletişime geçmeleri gerekir.

7 10 MİKROKREDİYİ KİM VERİYOR?

-Türkiye Grameen Mikrofinans Programı: tgmp.net İnternet adresinden bilgi alabilirsiniz.

-Kadın Emeğini Güçlendirme Vakfı (KEDV): http://www. kedv.org.tr İnternet adresinden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca sosyal güvencesi olmayan, sosyal yardıma ihtiyacı olan ve iş kurmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvurabilirler. SYDV Türkiye çapında 1002 il ve ilçede, her ilde vali ve her ilçede kaymakam başkanlığında faaliyet göstermektedir. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara, Sosyal Yardım Programları ve Proje Destek Programları ile destek sağlanmaktadır. Bu programlar şunlardır:

8 10 SOSYAL YARDIM PROGRAMLARI

-Aile Yardımları

-Eğitim Yardımları

-Yaşlı ve Engellilere Yönelik Yardımlar

-Özel Amaçlı Yardımlar

-Sağlık Yardımları

-Yabancılara Yönelik Yardımlar

9 10 PROJE DESTEK PROGRAMLARI

-ADEM/SODAM Projeleri

-Yaşlı ve Engelli Evde Bakım Projeleri

-Vakıf Modernizasyonu Projeleri

10 10 SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKIFLARINDAN YARARLANMAK İÇİN

Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) ile ilgili başvuru koşulları, değerlendirme ve inceleme süreçleri dâhil her türlü bilgiye ayrıca 144 numaraları ALO Sosyal Yardım Hattından da ulaşılabilir. Ücretsiz konuşulabilmesi için sabit bir hattan arama yapılması gerekir. İşitme engelliler için ise 0549 441 2 144 numaralı hat oluşturulmuştur.

Bu tür programlardan yararlanmak için, https://sosyalyardimlar.aile.gov.tr/ adresinden de bilgi sahibi olunabilir. 

Etiketler Para Kredi
Yorumlar
Kalan Karakter 800