Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler

Konut kredisi başvurusu yapmaya karar verdiyseniz, ev almak için attığınız bu adımda işinizi kolaylaştırmak adına gerekli belgeleri ve şartları sizin için sıraladık. Ev kredisi nasıl alınır şartları nelerdir? Ev kredisi için gerekli evraklar nelerdir? Detaylar içeriğimizde...

Konut kredisi başvurusu, ev alma hayalinize sizi en kolay şekilde yaklaştıracak adım. Kira ödemek yerine artık kendi eviniz için aydan aya ödeme yapmaya karar verdiyseniz, bankaların evi teminat altına alma şartıyla verdiği en uygun krediden faydalanabilirsiniz. Bu noktada faiz ve vade oranları devreye giriyor. Kredi karşılaştırması yaparak sizi zora sokmayacak bir tercih yapmalısınız.

Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar

Kredi başvurusu yapmanın şartlarına gelirsek, öncelikle, evin tamamını krediyle alamayacağınızı bilmelisiniz. Konut, banka tarafından ekspertiz edilir. Ekspertiz ücreti banka tarafından alınır. Uzmanlar, konutla ilgili değerlendirme yaptıktan sonra evin değerinin en az %20’sini peşinat olarak ödeyeceğiniz şekilde hesaplama yapılır. Peşinat tutarınız ne kadar yüksek olursa, unutmayın ki, kredi ödemeleriniz daha kolay olacaktır.

Diğer bir önemli nokta ise, yalnızca sizin geliriniz ya da kredi notunuz gibi kişisel belgelerin yeterli olmadığı. Konut kredisi başvurusunda hem sizin hem de almayı planladığınız evin bazı kriterlere uymuş olması gerekiyor.

Konut kredisine uygun evler hangileri?

Konut kredisi başvurusu için gerekli şartlar ve belgeler resim: 0

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

Almayı düşündüğünüz evin inşaatına henüz başlanmamış ya da başlanmış ama henüz yapım aşamasındaysa kat irtifakı, bina bitmiş ve iskan alınmış ise kat mülkiyeti tapusu olması gerekiyor.

Kat mülkiyeti tapusu yoksa, bunu çıkarmak için de ayrıca bir bedel ödenmesi gerektiğini unutmayın.

İSKAN

Kat mülkiyeti olmayan evler için, kat mülkiyetine geçmek adına öncelikle iskan alınmış mı diye kontrol etmek gerekir.  Konuyla ilgili belediyeden bilgi alınabilir.

EVİN YAŞI

'Eski evlere kredi çıkar mı?' diye soranların sayı az değil. Bankalar aslında evin yaşından çok durumuyla ilgileniyor. Eğer ev, borca karşılık nakit olarak dönebiliyorsa, kredi açısından bir sorun teşkil etmeyebilir.

EVİN İNŞAAT DURUMU

Konut kredisiyle almak istediğiniz evin en az %80’nin bitmiş olması gerekiyor. Daha başlanmamış bir ev için kredi almak ancak, konut projesinin anlaşmalı olduğu banka ile mümkün.

Not: Krediye başvurmadan önce, almayı düşündüğünüz evi iyi seçmeniz gerektiğini de unutmayın. 'Ev alırken hafiye gibi davranın!' başlıklı yazımızdan, ev seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları görebilirsiniz.

Konut kredisine kimler başvurabilir?

Konut kredisine başvuruda bulunmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız ve gelirinizi belgeleyebiliyor olmanız gerekiyor. Konut kredisi almak için bankaya nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir durumunuzu gösteren belgeleri göstermek zorundasınız.

Gelir durumuna göre gösterilmesi gereken belgeler:

  • Özel sektör çalışanları: Maaş bordrosu, SGK dökümü, ikamet belgesi, iş yeri imza sirküsü, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
  • Kamu çalışanları: Maaş bordrosu, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
  • Emekliler: Emekli aylık dökümü, ikamet belgesi, tapu fotokopisi, varsa ek gelir belgesi
  • İş yeri sahipleri: Güncel vergi levhası, imza sirküleri, oda kayıt belgesi, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi ve tapu fotokopisi

Konut kredisinin onaylanması nelere bağlı?

Bankalar, evi ipotek edebildiği için, konut kredisini daha risksiz görür ancak, yüksek tutarlı ve uzun vadeli olması nedeniyle yine de kredi notunuz ve gelir durumunuz önem taşır. Kredi notunuz düşük ise, nasıl yükseltebileceğinizi  ‘Kredi notunu yükseltmek için yapmanız gerekenler’ başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Esmehan Zayed
Yurtdışında yaşıyorum çifte vatandaşlıgım var yurtdışında mühendis olarak çalışıyorum Türkiye'de her hangi bankadan konut kredisi alabilirmiyim
Nedim Uluğbey
Böyle bişi olursa süper herkes ev sahibi oluyor