Kentsel dönüşüm kira yardımı 2023

Kentsel dönüşüm sürecine giren yapılarda, gayrimenkul sahibi ve kiracılar kira yardımı alabiliyorlar. Peki, kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı alma şartları nelerdir?

Güncelleme:

Afet alanında riskli olduğu tespit edilen gayrimenkuller, 6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a göre yıkılıp yeniden inşa edilmektedir. Yıkılan binanın yeniden inşa edilmesi sürecinde, gayrimenkul sahibi ve kiracının mağdur olmaması için, kendilerine kira yardımı yapılmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Kira yardım bedelleri, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına ve kentsel dönüşüm yapılan bölgeye göre hesaplanmaktadır. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kira yardımı alabilmeleri için, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekmektedir.  Bölgelere ve TÜFE’ye bağlı olarak belirlenen kira yardım ücretleri 1.500- 2.600 ₺ arasındadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları

Gayrimenkul sahipleri gibi kiracılar da kentsel dönüşüm sürecinde kira yardımından yararlanabilir. Günümüzde kiracılara 2 aylık kira bedeli yardımı yapılmaktadır.

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında, riskli yapılarda yaşayan vatandaşlara 18 ay kira yardımı yapılmaktadır. Eğer, yapı riskli ya da rezerv yapı alanlarındaysa, bu süre 36 aya çıkarılmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Desteğinden Faydalanabilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’nden alınan başvuru formu
  • Nüfus müdürlüğünden alınan ıslak imzalı nüfus kayıt örneği aslı veya kiracının adına kayıtlı son 3 aya ait su, doğalgaz ya da elektrik faturasının aslı
  • Gayrimenkulun riskli olduğunu bildiren rapor fotokopisi
  • IBAN numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı fotokopisi (Ziraat Bankası ya da Halkbankası)

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Sorgulama

Kentsel dönüşüm de kira yardımı e-Devlet üzerinden sorgulanıyor.

E-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, arama kısmına “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” yazıldığında kira yardımı sorgulama ekranı çıkıyor. Daha sonrasında ‘Uygulamaya git’ seçeneğine tıklandığında, bazı bilgiler isteniyor. İstenen bilgiler tamamlandıktan sonra, sorgulama gerçekleşiyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kimler Alabilir?

Kentsel dönüşüme girecek yapı sahipleri ve oturan kiracılar kira yardımı alabilirler. Gerekli belgeler sağlandığında, kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Zaman Yatıyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımları en fazla 18 ay boyunca yatırılıyor. Taşınma masraflarının karşılanabilmesi için kira yardımlarının 5 aylık bölümü peşin olarak ödenebilir.  Kira yardımları, gerekli belgelerle müracaat edilip, başvuru onaylandıktan sonra hesaplara yatırılmaya başlar.

Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm kapsamında, risk oluşturan yapı ve binalar yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşüm nasıl yapılır? Kentsel dönüşümün şartları nelerdir? İşte kentsel dönüşüm ile ilgili detaylar…

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800