Kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında, risk oluşturan yapı ve binalar yıkılıp yeniden inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşüm nasıl yapılır? Kentsel dönüşümün şartları nelerdir? İşte kentsel dönüşüm ile ilgili detaylar…

Güncelleme:

Kentsel Dönüşüm Ne Demek?

Kentsel dönüşüm;  bir bölgedeki zemin ya da altyapının sağlam ve güvenli olmaması durumunda, o bölgelerin güvenli bir şekilde yeniden inşa edilme sürecidir. Kentsel dönüşüm ile doğal afetlerden gelebilecek zararın, en aza indirilmesi amaçlanır.

Kentsel dönüşüm,  güvenli bir yaşam alanı inşa etmenin yanında, ekonomik olarak ilerlemeye ve kaçak yapılaşmanın engellenmesine de katkı sağlar. Kentsel dönüşüm süreçleri devlet desteğiyle gerçekleştirilir.

Kentsel Dönüşüm Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşümün yapılabilmesi için öncelikle, Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Başvuru yapıldıktan sonra, bina denetimleri yapılır. Risk durumu belirlenen ve güvenli olmadığı tespit edilen binanın kentsel dönüşüm süreci başlar.

Kentsel dönüşüm sürecine giren binada şu adımlar izlenir:

  • Risk analiz raporu onaylandıktan sonra, tapuya tescil işlemi yapılır. Kesinleştikten sonra 60 gün içinde bina boşaltılır.
  • Parselin imar durumu alınır. Alınan imarla, uygun projeler çizilir.
  • SPK onaylı uzmanlar tarafından proje değerlendirilir.
  • Binadaki kiracı ve ev sahiplerine tahliye tebligatı yapılır.
  • Tüm kat maliklerine, toplantı ihbarnameleri gönderilir. Toplantıda binanın yapım şekliyle ilgili en az 3’e 2 oranda karar alınır. Karara katılmayanlara, 15 gün içinde karara katılmamaları durumunda, yasaya uygun olarak satış işlemi yapılacağı ihbarnamesi gönderilir. Gönderilen sözleşmenin imzalanmaması durumunda, satış işlemi idare tarafından gerçekleşir.
  • Binanın tahliyesinden sonra, isteyen mülk sahipleri kira yardımı talep ederek, 18 ay boyunca kira yardımı alabilir.
  • Kat malikleri binalarını, müteahhide gerek duymadan, kentsel dönüşüm kredisinden faydalanarak yaptırabilirler.

Kentsel Dönüşüm İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

  • Başvuru dilekçesi
  • Tapu sahibi tapu fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı kimlik fotokopisi
  • Tapudan alınmış hisse döküm yazısı
  • Belediyeden alınmış adres doğrulama yazısı
  • Belediyeden alınmış emlak bildirim yazısı
  • Islak imzalı ve mühürlü yıkılan yapılar formu

Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşüm için öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşun yapıyı incelemesi gerekmektedir. Yapının riskli ve güvensiz olduğu kesinleşerek, raporlanmalıdır. Rapor, kat maliklerine tebligatla bildirilir. Tebligat sonrası her kat malikinin 15 gün içinde rapora itiraz etme hakkı vardır. Rapora itiraz edilirse, ilgili kurumlarda uzman kişiler tarafından oluşan komisyonlarca karara bağlanır.

Raporun kesinleştirilmesi sonucu malikler, Sermaye Piyasası Kurumu’ndan lisanslı değerleme kuruluşu, taşınmazın değerini tespit eder. Tüm maliklerce anlaşma tamamlandıktan sonra, bir müteahhit ile sözleşme yapılarak, inşaat başlatılır.

Kentsel Dönüşümde Çoğunluk Nedir?

Kentsel dönüşüm sürecinde, kat malikleri arasında yapılan toplantıda, riskli yapının değeri konusunda oy birliği ile anlaşılmaya çalışılır. Oy birliği sağlanmazsa, yapı için yapılacak uygulamaya sahip oldukları hisse oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilmektedir. Yapının yeniden inşa edilmesini istemeyen kat maliklerine noter aracılığıyla tebligat yollanır ve genel kurula çağrılır.

Genel kurulda karar defterine, alınan kararlar yazılır ve kat malikleri tarafından imza atılır. 6306, sayılı kanuna göre, karara katılmayan kat maliklerinin arsa paylarını 15 gün içinde, anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırmayla satması gerekmektedir. Eğer bu satış yapılmazsa,  gayrimenkul Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine adına alınır.

Kentsel Dönüşüm Yasası Nedir?

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunu, kentsel dönüşüm yasasıdır.  Bu yasaya göre, afet riski taşıyan alan ve binalar belirlenerek, güvenli hale getirilir. Buna göre, ülkenin tüm kent ve köylerinde risk taşıyan yapılar yeniden inşa edilir. Bu süreçte devlet, kentsel dönüşüm kredisi verir ve kira yardımı yapar.

 

Devlete ait bankalar hangileri?Devlete ait bankalar hangileri?Türkiye’de de diğer tüm ülkelerde olduğu gibi devletin doğrudan veya dolaylı olarak etki ettiği bankalar bulunmaktadır. Peki devlete ait bankalar hangileridir? İş Bankası devlet bankası mıdır? Akbank devlet bankası mıdır? Garanti devlet bankası mıdır? İşte Türk devlet bankaları...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800