Oturarak çalışanları bekleyen büyük tehlike!

Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre; oturarak çalışan kişilerde, omurlar üzerindeki baskının zamanla artması nedeniyle boy kısalması yaşanıyor.

Ankara Hacettepe Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada masa başı işlerde çalışan 360 kişinin sağlık değerleri irdelendi. Zamanının büyük bölümünü oturarak geçiren 25 – 55 yaş arasındaki yetişkin 180 kadın 180 erkek işçi üzerinde yapılan çalışmada, boy, büst yüksekliği, alt bacak yüksekliği, alt taraf yüksekliği ve diz yüksekliğinin yaş arttıkça düştüğü; ağırlık ve kalça genişliği değerlerinin ise arttığı belirlendi.

MASA BAŞI ÇALIŞMANIN ZARARLARI

Araştırmada, “Sürekli oturur pozisyonda çalışan işçilerin özellikle omurları üzerinde zamanla oluşan baskı yaş arttıkça boyda kısalmalara neden olmaktadır. Ayrıca oturmaya bağlı olarak vücut ağırlığı artarken, kalça genişliğinin de buna paralel arttığı gözlemlenmiştir.

Erken yaşlarda boy değerinin daha büyük olması ise; seküler değişime, değişen sosyoekonomik yapıya ve beslenmeye bağlı olarak değerlendirilebileceği gibi omurlardaki deformasyonun da bunda etkili olduğu söylenebilir” sonucuna varıldı.

Öte yandan Genel Cerrah Prof. Dr. Ediz Altınlı da, oturarak çalışanlarda ve iki kalçasının derinliği fazla olanlarda kıl dönmesi sorunun daha sık görüldüğüne dikkat çekti. 

Kendinize bu 4 soruyu mutlaka sorun!Kendinize bu 4 soruyu mutlaka sorun!Gün içerisinde her an bir seçim yapıyoruz. Sabah kalktığımızda ne giyeceğimizden tutun da öğlen ne yiyeceğimize, harcamalarımızdan tutun da kaçta uyuyacağımıza kadar onlarca konuda karar veriyoruz.

 

Etiketler Haber çalışmak
Yorumlar
Kalan Karakter 800