Nasıl gardiyan olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Gardiyan! Gardiyan nedir? Nasıl Gardiyan olunur? Gardiyan olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Gardiyanlık ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

Güncelleme:

Gardiyan, Cezaevleri ve Çocuk Eğitimevleri’nde hükümlü ya da tutuklu kişilerin topluma yeniden kazandırılması için çalışan devlet memurlarıdır. Gardiyanlar, Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışırlar. Gardiyanlık mesleğine ‘İnfaz Koruma Memuru’ da denmektedir. 

Gardiyan olma şartları nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Kadın adaylar için 160 cm, erkek adaylar için 170 cm boyunda olmak
  • 18-30 yaş arasında olmak
  • KPSS’den en az 70 puan almak
  • 657 sayılı kanun 48.maddede belirtilen devlet memurluğu şartlarına uymak
  • Sözlü mülakatta başarılı olmak
  • Güvenlik soruşturmasından geçmek

 

Kadın gardiyan nasıl olunur?

Erkek gardiyan ile kadın gardiyan arasındaki tek fark boy ve kilo şartıdır. Kadın gardiyanlarda olması gereken boy şartı minimum 1.60 cm’dir. Bunun dışında erkek gardiyanlarda olan tüm şartları kadın gardiyanlarda sağlamalıdır.

Gardiyan nasıl olunur?

 

Gardiyan olmak isteyenler için ilk şart KPSS sınavıdır. KPSS sınavına girdikten sonra, sınav ve mülakatları geçerek gardiyan olunabilir. Gardiyan işe alımları ise, Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav yönetmeliğince belirlenen şartlarda yapılmaktadır.

Gardiyan olmak isteyen kişilerin belirli bir bölümden mezun olması gerekmemektedir.

 

Gardiyanlık başvurusu nasıl yapılır?

Gardiyan (İnfaz Koruma Memuru) olmak isteyen kişiler, e-Devlet üzerinden başvuru da bulunabilirler. Adaylar sadece, bir pozisyona başvuru yapabilirler. Birden fazla pozisyona yapılan başvurular genellikle reddedilir. Bunun yanında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü’nün ‘Duyurular’ kısmında da konu ile ilgili bilgilendirmelere ulaşılabilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Canan Günaydın
Gardiyan olmak istiyorum
Canan Günaydın
Gardiyan olmak istiyorum yas 09.09.1986 30 yaş mecburi cvb bekliyorum