Google’ın CEO'su Mülakat Sorusuna Verdiği Hangi Yanıt ile İşe Alındı?

İş görüşmeleri söz konusu olduğunda, hepimiz bizi diğer adaylardan farklı kılan cevaplar vermek isteriz. Bu, sizi şaşırtmak için tasarlanmış zor sorular da dahil olmak üzere her soruyu nasıl yanıtlayacağınızı bilmek anlamına gelir.

İş görüşmeleri söz konusu olduğunda, hepimiz bizi diğer adaylardan farklı kılan cevaplar vermek isteriz. Bu, sizi şaşırtmak için tasarlanmış zor sorular da dahil olmak üzere her soruyu nasıl yanıtlayacağınızı bilmek anlamına gelir.

Ama ya sorunun cevabını bilmiyorsanız?

Bu, Google CEO'su Sundar Pichai'nin 2004'te şirkette ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı pozisyonu için ilk görüşme yaptığı sırada karşılaştığı bir sorun. Pichai, mezun olduğu Hindistan Teknoloji Enstitüsü'ndeki öğrencilerle 2017'de yaptığı bir sohbette, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birindeki mülakat deneyimiyle ilgili ayrıntıları paylaştı.

İlk birkaç turda Pichai, görüştüğü yetkililerin kendisine Gmail hakkında ne düşündüğünü sorduğunu söyledi. Tek bir sorun vardı: Google, aynı gün, 1 Nisan'da e-mail hizmetini duyurdu. Pichai, "Bunun bir 1 Nisan şakası olduğunu düşündüm" dedi.

Mülakatta, ürünü kullanamadığı için soruyu yanıtlayamayacağını söyleyerek cevap verdi. "Yalnızca dördüncü mülakatta birisi 'Gmail’i gördünüz mü?' diye sorduğunda hayır dedim. O da bana gösterdi. Ardından beşinci görüşmeci, 'Gmail hakkında ne düşünüyorsunuz?' diye sordu. Ve o zaman bu soruyu cevaplamaya başlayabildim," dedi Pichai konuşmada. 

Çoğu aday, bir sonraki soruya geçmeden önce bir şeyler uydurmaya çalışırdı. Pichai tam tersini yaptı ve görüşmecilerini etkiledi (sonuçta işi kaptı). 

İşte yanıtının bu kadar parlak olmasının nedeni:

1. "Entelektüel alçakgönüllülük" sergiledi

Çoğu zaman, bir görüşmeciye bir şeyin cevabını bilmediğinizi söylemek birkaç puanınızı götürecektir, ancak tamamen yanlış olabilecek bir cevap uydurmaktan daha iyidir.

“Başarılı, zeki insanlar nadiren başarısızlık yaşarlar ve bu yüzden bu başarısızlıktan nasıl ders çıkaracaklarını öğrenmezler.”

Laszlo Bock

Geçmiş Google Kıdemli İK Başkan Yardımcısı

Bilim de aynı fikirde. Araştırmalar, "entelektüel alçakgönüllülüğe" sahip kişilerin ya da dedikleri gibi, bilmediklerini itiraf etme istekliliğine sahip kişilerin daha iyi birer öğrenici olduklarını göstermiştir.

Google'ın eski kıdemli İK başkan yardımcısı Laszlo Bock, bunu bir adayda aradığı en önemli özelliklerden biri olarak nitelendiriyor. The New York Times ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi: "Başarılı, zeki insanlar nadiren başarısızlık yaşarlar ve bu yüzden bu başarısızlıktan nasıl ders çıkaracaklarını öğrenemezler. Bunun yerine temel yükleme hatasını yaparlar, yani iyi bir şey olursa, ben bi dahi olduğum için; kötü bir şey olursa, biri aptal olduğu ya da kaynaklara erişemediğim ya da piyasa oynak olduğu için" diye düşünürler.

Bir dahaki sefere zor bir mülakat sorusuyla karşılaştığınızda, sakin olun ve yanıt vermeden önce biraz düşünün. Pichai soruyu dikkatlice düşündü. Görmediği bir şey hakkında ne söyleyebilirdi ki? Gmail o zamanlar yeni piyasaya sürülen, yalnızca davetlilere açık bir üründü ve bu nedenle yanıtı bilmemenin kabul edilebilir olduğu sonucuna vardı.

2. Bir nedeni vardı

Pichai, "Bilmiyorum" demek yerine, görüşmecilerine neden bilmediğini söyledi: çünkü ürünü kullanma şansı henüz olmamıştı. Bunu yaparak, işverenlerin her zaman bir adayda görmeyi sevdiği bir özellik olan merakını dile getirdi.

Pichai, senaryodaki avantajını fark etti: Her "bilmiyorum" için bir öğrenme fırsatı vardı. Ve dördüncü turda, görüşmeci ürünü göstermeye karar verdi.

3. Konuşmayı yeniden yönlendirdi

Bilmediği şeyi belirttikten sonra, Pichai konuşmayı bildiği şeyleri göstermek adına yeniden yönlendirdi.

Gmail'e bir göz atmak, ürünün daha net anlaşılmasını sağladı. Bu, Google'da çok ünlü olmaya devam edeceği açık sözlülüğünü ve zekasını göstermesine izin verdi.

Buradaki ana fikir, dürüst bir cevap vermenin, erdem puanları kazandığınız bir boşlukta gerçekleşmediğidir. Entelektüel olarak dürüst olmanın değeri, size bildiklerinizi gösterme fırsatı vermesidir. 

Pichai en iyi senaryoyu sergiledi – iyi hazırlanmış olmak, aynı zamanda dinamik bir durumu saygı ve samimiyetle yönetmek. Bir belirsizlik anında, elini taşın altına koydu, zorlu bir duruma uyum sağladı ve büyük bir şekilde karşılığını aldı. 

İçinizdeki Pichai'yi bulun

Google'ın her yıl aldığı milyonlarca başvuru arasından en az yüzde 0,2 oranında işe alınma şansınız var. Mülakat aşamalarını geçecek ve yüz yüze bir görüşmeye davet edilecek kadar şanslıysanız, nasıl öne çıkabileceğinizi düşünün. Bunu hesaba katın ve bu yüzde 0,2'deki yerinizi alın.

Değerinizi En Az P Artırmanın Tek Kolay Yolu Ne? Milyarder Warren Buffett Açıklıyor!Buffett, pazartesi günü LinkedIn'de yayınlanan bir videoda, "Şu anda olduğunuzdan yüzde 50 daha değerli olmanın kolay bir yolu. En azından hem yazılı hem de sözlü iletişim becerilerinizi geliştirmektir" diyor.

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800