Yeni bir iş arayanlara çok önemli tavsiyeler!

Yeni bir iş arayışındaysanız, işe girmek için başvuru yaparken ve iş görüşmesi sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz oldukça önemli.

Bazen bulunduğumuz pozisyondan memnun olmadığımız için, bazen başka alanda çalışmaya karar verdiğimiz için, bazen maaşın yetersiz olduğunu düşündüğümüz için, bazen de ne yazık ki, işten çıkarıldığımız için iş aramak durumunda kalıyoruz.

Öncelikle bir önceki işten ayrılma sebebimizi göz önünde bulundurarak iş aramaya başlamalıyız ki, aynı zorlukları bir daha yaşamayalım. Ne istiyoruz, hangi alanda öne çıkabiliriz, başvurduğumuz işlerin maaş aralığı bizi tatmin edecek mi? Belki hepsi bir arada olmayacak ama kendi içinde tüm bunları önceliklendirebiliriz. Mesela sevdiğim işi yapmak istiyorum ama bu alandaki maaşlar düşük, ek gelir yaratabilir miyim?’ ya da ‘Yüksek tempoda çalışmaya hazır mıyım?’ gibi soruları cevaplarsak iş arayış sürecimiz kolaylaşır.

İş bulma siteleri, ilanlar, sosyal medya, şirketlerin insan kaynakları sayfaları gibi kaynakları araştırırken çevremizden de faydalanmayı unutmamalıyız. Hatta şirketleri, o şirketlerin yöneticilerini araştırmaya, onlarla LinkedIn’den, Twitter’dan iletişime geçmeye çalışmayı bile deneyebiliriz.

Peki, iş ararken kendimizi nasıl öne çıkaracağız?

İYİ BİR CV HAZIRLAMALIYIZ

Bildiğiniz gibi iş verenlerin bizin hakkımızda oluşturacağı ilk fikir CV aracılığıyla oluyor. Başvurduğumuz iş doğrultusunda bir düzenleme yapmalıyız. Vurgulamak istediğimiz alanları daha detaylandırıp diğerlerini daha kısa geçebiliriz. Anlaşılır bilgiler içeren, özenle hazırlanmış CV’ler daha ikna edici bulunuyor. CV’mizde fotoğraf bulunması da önemli. Türkiye’de ise işe alım danışmanlarının %75’i öz geçmişteki fotoğrafların önemli olduğunu düşünüyor. Öz geçmişe fotoğraf eklemek işe alım sürecinde adayın hatırlanmasına yardımcı oluyor.
İyi bir özgeçmiş hazırlamak için bu yazımızdan faydalanabilirsiniz.

KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ

İş hayatında başarılı bir kariyer yaratmak için kendimizi geliştirmekten asla vazgeçmemeliyiz. Kendimize katacağımız her bir kalite, bizi bir adım öne götürecektir. Kendimizi geliştirmek adına yaptıklarımız, aldığımız sertifikalar, diğer adaylarla kıyasandığımızda fark yaratmayı sağlayabilir.

HOBİLERİN GÜCÜNÜ UNUTMAYALIM

Sadece okuduğunuz okullar ve çalıştığınız alanlardan bahsetmek yerine özel becerilerinizden de bahsedip CV’Nizi zenginleştirin. Üstelik bazı hobiler, karşı tarafın zihninde sizinle ilgili olumlu fikirler oluşturuyor.  Bunun için, özgeçmişe yazmaya değer hobiler ve hakkınızda yarattığı izlenimler yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

KENDİMİZE GÜVENMELİYİZ

Ne kadar özgüvenli olursak, karşımızdakine o kadar iyi sinyaller göndeririz. Hakim olduğumuz alanda başarılı olduğumuza inanç duyduğumuzu göstererek işi sırtlayabileceğimizi anlatmalıyız.  Ancak, bilmediğimiz konularda altı boş cevaplarla yanlış izlenim bırakmamaya da dikkat etmeliyiz. Dürüst olmak, bilmiyorum demek en doğru cevap. Bunun yanı sıra, konuyu güçlü olduğumuz alana çekerek onlardan bahsedebiliriz.

İŞVERENE SORU SORABİLİRSİNİZ

İş görüşmesini bizim de yönlendirebileceğimizi unutmamalıyız. Sadece soruları cevaplamak yerine biz de sorular sorabiliriz. Bu, iş üzerine vakit ayırıp detaylıca düşündüğümüzü göstereceği gibi, bilmek istediklerimiz hakkında fikir edinmemizi de sağlar. 
İşverene sorulabilecek soruları bu yazımızdan görebilirsiniz.

MAAŞ KONUSUNU NASIL KONUŞULMALI?

Öncelikle tüm mülakat boyunca bizim onlara ihtiyacımız olduğu kadar onların da bize ihtiyacı olduğunu hissettirebilirsek, bize verecekleri değeri artırabiliriz. Elbette bu algıyı asla gerçeksiz iddialarla yaratmayacağız. Onlarla birlikte çalışırsak, neler katabileceğimizi anlatmalıyız. Bu sürecin sonunda maaş konuşması, ‘minimum ne kadar ödeyebilirim?’den ziyade, ‘ekibime katmak için ne yapabilirim?’e dönmeli.

Maaş beklentimizi anlamak için daha önce çalıştığımız yerdeki maaşımız sorulabilir ya da direkt olarak ‘beklentiniz nedir?’ diye sorulabilir. Net bir rakamdansa, deneyim ve becerilerimizin bu şirkette karşılığının ne olduğunu sorabilir ve topu onlara atabiliriz.

Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en iyi 10 iliForbes dergisi, "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler" araştırmasının sonuçlarını yayınladı.

 

Aziz Sancar'dan gençlere tavsiyeler: “Konuşmak değil, çalışmak lazım”Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi'nin davetiyle geldiği Bakü’de gençlere başarının formülünü anlattı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
osman gülecen
Bu 6 tavisyenin üzerine 2 adet tavsiye de, eski bir orta kademe yönetici olarak ben vereyim. 1-eger bir şirkette performans ve hedef bazlı iş ilanı verilmiş ise sakın o işe başvurmayın. Çünkü o şirkette muazzam bir personel sirkülasyonu vardır. Sebebi ise çok basittir. O şirkette birkaç yöneticinin eline performans ve hedef sopaları verilmiş. Bu sopalarla çalışan canından bezdirilene kadar dövülür. Karşılığında sadece o birkaç yönetici, güzel maaş alışken, canından bezen diğer çalışanlar asgari ücrete 12 saat çalıştırılır. Ben bu tür şirketleri köle çalıştıran eski agalara benzetiyorum. 2- Eger adil bir çalışma karşılığı, adil bir ücret yok ise, gençlere tavsiyem kırsala çekilin çalışmayın, çalışmayın,çalışmayın. Bunu eski bir kalite yönetim sistem tasarımcısı olarak söylüyorum. İnsani degerleri olmayan şirketlerde çalışmayın çalışmayın çalışmayın.
harun gunes
maas konusunda topu onlara atmak hic bir zaman ise yarayan bir yontem degildir. topu onlara atmak demek topu stadyum disina atmakla aynidir. kenardaki top toplayicilardan gelen topla oyuna devam edilir. siz ise asla bulamayacaginiz topunuzun pesinden umitsizce std disina cikar gidersiniz. Ne yapip edip gorusmeye cagrildiginiz pozisyonun o firmadaki olasi karsiliklarini yaklasik olarak ogrenmek zorundasiniz ve beklentide tam isabet kaydetmelisiniz. bunun icin yaklasik bir ucret soyleyip yan haklarla bunun asagi yonlu esneyebilecegini performans zamlari, varsa ilave prim/bonus odemeleri ile ucrette bir miktar yukarilik varsa ortusmeci ve uzlasmaci tavirda oldugunuzu belli etmelisiniz. Hala israrla calisilabilecek minimum tutar ogrenilmek isteniyorsa sizin beklentinizi ilettiginizi bunun altinda belli sartlarla iletilecek teklifi degerlendirmeye alacaginizi simdiden bir sey soylemenin uygun olmadigini dusundugunuzu soyleyebilirsiniz.