Kredi kartı en doğru nasıl kullanılır?

Kredi kartı nasıl alınır? Herkes kredi kartı alabilir mi? Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? 18 yaşından küçükler kredi kartı alabilir mi? Kredi kartıyla ilgili tüm sorularınızın cevabı yazımızda…

1 10 KREDİ KARTI NEDİR?

Bankalar tarafından tüketicilere belli limitler dahilinde verilen kredi aracıdır. Kredi kartıyla işyerlerinden POS cihazı aracılığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartının en önemli özelliği taksitli alışveriş yapabilmesidir. Yaptığınız alışveriş tutarına göre bankaya aylık olarak borçlanırsınız.

2 10 KREDİ KARTI NASIL KULLANILMALI?

Kredi kartı kampanyaları takip ederek kartla alışveriş yapmayı daha avantajlı bir hale getirebilirsiniz. Kampanyalar sayesinde ekstra puan kazanabilir, indirimli alışveriş yapabilir ya da alışverişlerinizi daha fazla taksitlendirebilirsiniz.

3 10 KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey borcunuzu zamanında ödemek. Sürekli asgari tutarını ya da daha azını ödemek uzun vadede borcunuzun ödeyemeyeceğiniz kadar artmasına neden olur. Borcunuzu 90 günden fazla ödemediğinizde hakkınızda yasal takip başlatılır.

4 10 KREDİ KARTI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla yüzde 30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın yüzde 25’lik bir bölümüne de haciz gelebilir.

5 10 GELİRİ OLMAYAN KREDİ KARTI ALABİLİR Mİ?

Gelir belgesi olmadan bankaların kredi kartı verebilmesi için kredi notunun yüksek olması gerekir. Kredi notu, daha önceki kredi ve kredi kartı borçlarının ödeme performansını gösterir.

6 10 SİGORTASIZ ÇALIŞANLAR KREDİ KARTI ALABİLİR Mİ?

Sigortası olmayanlar da kredi kartı alabilir ancak gelir belgesi ibraz etmeleri önemli. Alınan bir kira veya ortaklıktan kazandığı herhangi bir para, bankaya beyan edilmesi gereken belgeler arasında yer alır.

7 10 KREDİ KARTI EN KOLAY NASIL ALINIR?

Kredi kartı başvurularında bankalar, gelir belgesi gibi bazı belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden yapılan başvurunun onaylanmasının ardından kredi kartı kurye ile adrese ya da en yakın şubeye gönderilir.

8 10 İLK KREDİ KARTININ LİMİTİ NE KADAR?

Mevzuat gereği kredi kartlarının toplam limiti, aylık belgelenebilir gelirin ilk defa kredi kartı sahibi olacaklar için ilk yıl 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişi için en fazla 4 katı olabilir.

9 10 ÖĞRENCİYE KREDİ KARTI VERİLİYOR MU?

Bankalar genelde öğrenciye kredi kartı verilmesi için 18 ile 25 yaş aralığında olması şartını koşuyor. Bu yaş aralığındakilerin öğrenci olduğunu da belgelemesi ve Türk vatandaşı olması da gerekiyor. Ayrıca resmi bir kimlik belgesi de isteniyor.

Bazı bankalar öğrencilere özel kredi kartları da şöyle;
Ziraat Bankası: 5 yıl kart ücreti talep etmediği Genç Bankart
Akbank: Para transferlerinde ücret almadığı exi26
İş Bankası: Kart aidatı almadığı İş’te üniversiteli kartı
Türk Ekonomi Bankası (TEB): Sanatsal etkinliklerde indirim sağlayan ÜniversiTEB

10 10 KREDİ KARTI NASIL İPTAL EDİLİR?

Kredi kartınızı tamamen iptal ettirmek için yine bankanızın çağrı merkezini arayabilirsiniz. Bankanın kartı 7 gün içerisinde iptal etmesi gerekir. Bankanız telefon bankacılığıyla bu işlemi yapmıyorsa, şubeye gitmeniz ve dilekçe vermeniz gerekir.

Kredi kartını tamamen iptal ettirmek ile kredi kartını kullanıma kapattırmak aynı değil. İki durum için izlenmesi gereken farklı yollar var.

Banka görevlisine kredi kartı iptali nedeninin belirtilmesi.

Mevcut kredi kartı borcu bulunuyorsa bu tutarın ödenmesi.

Maksimum 7 gün içerisinde tamamlanan kredi kartı iptali sürecinin takip edilmesi.

Bankanın kredi kartını iptal etmediği görülürse bu durumun takibi için BDDK'ye başvurulması

Yorumlar
Kalan Karakter 800