Kredi kartı kaza yaptırmasın

Kırmızı spor bir araba hayal edelim. Bastın mı gaza saatte 250 kilometre hız yapabiliyor. Bir gün (Allah korusun) aşırı hızdan dolayı kaza oldu. Cezayı araba mı alır yoksa sürücü mü?

Kırmızı spor bir otomobil hayal edelim. Bastınız mı gaza saatte 250 kilometre hız yapabiliyor. Bir gün (Allah korusun) aşırı hızdan dolayı kaza oldu. Cezayı araba mı alır yoksa sürücü mü?

Kredi kartları da bu kırmızı otomobil gibi. Nasıl otomobil kullanmak için herkes 'sürücü ehliyeti' almak zorundaysa kredi kartı kullanan herkesin de 'kredi kartı ehliyeti' olmalı. İşte sizden gelen sorulardan seçmeler.

Borç sorununa kanal tedavisi

Soru: Özlem Abla merhaba. Kredi kartı borcum 5000 lira ve ben bu borcun tamamını kapatamıyorum. Bunun için kredi alıp kapatsam mı? Hakan

Cevap:
Sevgili Hakan; bu kadar borç nasıl oluştu? Kredi kartı borcu diş ağrısı gibidir, kanal tedavisi yapmazsan tekrar tekrar gelir. Samimiyetle sor kendine ve anlamaya çalış (kendini kandırmadan). Borcu kapatmaya gelince... Bugünlerde tüketici kredisi faizleri (masraf dahil) senelik yüzde 29-35 arasında. Kredi kartı faizleri senelik yüzde 45. Yani bankadan normal kredi ile kapatman daha avantajlı duruyor. Ama unutma, önemli olan ağrıyı dindirmek değil, bu borcun tekrar etmemesi.

Çocuğuma Nasıl Anlatayım?
Soru: Benim 6 yaşında bir çocuğum var. Sürekli bir şeyler almak istiyor. "Paramız yok" dediğimde "Kartla al" diyor. Ona kredi kartını nasıl anlatayım? Nur

Cevap:
Sevgili güzel anne Nur. Çocuğunla birlikte banka şubesine gidin. Bankanın ticari bir kurum olduğunu bizlere para verdiğini ama bunun bir maliyeti olduğunu anlat. Kredi kartından harcama yaparken bankanın ödünç para verdiğini bunun geri ödenmesi gerektiğini banka görevlilerinden de yardım alarak anlatabilirsin. Olayı eğlenceli bir aktivite haline getir. 6 yaş deme, günümüz çocukları senden benden ileride. "Paramız yok" sözü yerine ona bütçe kavramını basitçe anlatarak, "Bütçemizde yer yok" sözünü kullanman onun para algısı açısından daha sağlıklı olacaktır.

Sen Değerlisin
Soru: Ben işe yeni başladığımda arkadaşımda gördüğüm ve açıkçası kendimi biraz da ezilmiş hissettiğimden ötürü aldığım markalı çanta ile harcamalarıma başladım. Ve ödemelerimi hep bir sonraki aya erteledim, derken borçlar birikti. Kredi çekmeye karar verdim. Fakat kredi verilmedi. Babam benim adıma 10 bin lira kredi çekti, ben daha babama borcumu ödemeyi düşünmeden limiti 2300 TL (Allahtan sadece bu kadar) olan kredi kartımdan kıyafet parfüm gibi bir sürü alışveriş yaptım. Bu sefer kredi kartımı zamanında ödeyemeyince yeni bir kredi başvurusu yaptım. Tabii ilk gittiğim banka kabul etmedi. Babam benim adıma çektiği kredinin önemli olmadığını, borçlarımı düzeltmemi istediğini söyledi. Kredi kartlarımın (Parasız kaldığım dönem yeni kredi kartı aldım ve borçlanmı karşılayabileceğimi düşünmüştüm ama yapamadım) asgari ödemesini yaptım. Anneler gününde anneme altın yüzük aldım. Şimdi ne yapmalıyım? Yonca

Cevap:
Sevgili Yonca, bu ne dönme dolap gibi bir şey, başım döndü. Ne oluyor? Senden güzeli ve özeli yok, bu eziklik hissi nedir? Dünyada 7 milyar insan var, her birimiz özel ve önemliyiz. Sen harcamalann ya da kıyafetlerin kadar değil, kendi kendine verdiğin değer kadar önemlisin. Seni sen yapan elbise parçaları, parfümler değil, sensin! Ayrıca insanlara şirin gözükmek için onların ayaklarına paralar dökmene gerek yok. Hele annene hiç yok. Kendine gel. İşte sana reçetem:

*Kredi kartı borcunu kapatana kadar kartı kullanmak yok.

*Kredi kartını kullanıma kapattıktan sonra ekside olan hesabı her ay kısım kısım ödeyerek bitir.

*Gelirinin yüzde 25'ini birikim için ayır, kendine bir hedef koy. Örneğin kendi evini almak.

*Harcamalarını kontrol et. Gereksiz masrafların hepsini kıs. (Hangisinin gereksiz olduğunu içindeki ses sana söyler, sen sadece onu dinle.)

*Bu dönem için satabileceğin eşyalar varsa onları elden çıkarıp borcunun bir kısmını ödeyebilirsin (araba vs. gibi). Sonuçta durumun düzeldiğinde yerine yenisini alırsın.

*Ya işyerinde herkese fark atarcasına çok çalış, üret ve zamalmayı hak et ya da gelirini artırabileceğin ek işler bul.

Güzel haberlerini bekliyorum Yonca. Unutma sen değerlisin.

Kart Ücretleri Aldığın Hizmete Göre Değişiyor

Soru: Kredi kartımdan yüksek bir üyelik ücreti alınıyor. Ben bunu neden ödeyeyim? Halit

Cevap: Halit; kredi kartı bize 40 günlük faizsiz para veriyor. Yani bugün aldığımız bir şeyi bir ay artı 10 gün sonra istiyor bizden. Zamanında ödersek faizsiz para kullandırıyor. Böylece ödemeleri, nakti ayarlayabilecek bir yardımcı oluyor aslında. Acil durumlar için yoldaş olabiliyor. Araban bozuldu, hastaneye gitmen gerekti, bir yere uçman gerek... Bazen de 40 gün için bankadan kredi almak masraflı diye kredi kartından ödünç alabiliriz. Bir de puanlar, miller derken birçok şey sunuyor. Eğer "Ben bu hizmetlerden yararlanmak istemiyorum" diyorsan kartını iptal et. Kredi kartı herkese göre değil. Ama şunu söyleyeyim, dünya nakitsiz bir döneme gidiyor, o yüzden en az ücretli kartlara da bakabilirsin (ücretsiz olan bile var). Bankaların kredi kartı ücreti kullanmak istediğin hizmete göre değişiyor. Bankaların kredi kartı ücretlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun internet sitesinden öğrenebilirsin (www.bddk.org.tr).

Gençlere Banka Kartını Tavsiye Ediyorum

Soru: Özlem Hanım tüm harcamalarımı kredi kartı ile yapıyorum. Banka kartına neden ihtiyaç duyayım? Aralarındaki fark ne? Selma

Cevap:
Sevgili Selma; banka kartı kullandığında banka hesabında olan kendi parandan harcama yapmış oluyorsun. Bundan dolayı da bir faizi yok. Limit hesaptaki para kadar. Kredi kartı kullandığında bankanın parasını ödünç olarak kullanıyorsun. Nakit çektiğinde faizi ve bir ücreti var. Ben gençlere banka kartını tavsiye ediyorum. Gelen belli, giden belli.

Etiketler Kredi Kartı Harcama
Yorumlar
Kalan Karakter 800