Yoksulluk sınırı 44 bin 573 TL'ye çıktı: İşte temel gıda ürünlerinin artış oranı...

Türk-İş araştırmasına göre, ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin 684 TL, yoksulluk sınırı 44 bin 573 TL'ye çıktı. Bu artış yıllık bazda %84,29 olarak gerçekleşti. Peki temel gıda ürünlerinin fiyatı ne kadar arttı?

Güncelleme:

Türk-İş, ekim ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayımladı. Buna göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gerekli olan aylık gıda harcaması miktarı (açlık sınırı), 13,334 TL'den 13,684 TL'ye yükseldi.

Gıda harcamaları dışında giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam aylık harcamaların miktarı ise (yoksulluk sınırı), 43,433 TL'den 44,573 TL'ye çıktı.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti de aylık olarak 17,803 TL'ye yükseldi.

Yıllık bazda %84,29 artış

Ekim ayında, dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki asgari artış, bir önceki aya göre %2,62 artarak kaydedildi. Yıllık bazda ise bu artış %84,29 olarak gerçekleşti.

Temel gıda ve market harcamalarında durum ne?

Araştırmaya göre, süt ve peynir fiyatları önceki seviyelerini korurken, yoğurt fiyatları %11 artış gösterdi.

Et fiyatlarında önemli bir artış gözlemlenmedi. Örneğin, geçen ay 100 liraya satılan hamsi bu ay hafif bir düşüşle 95 liraya satıldı. Deniz ürünlerine olan talep ise ortalama 178 lira fiyatla devam etti.

Bakliyat kategorisinde en belirgin artış, kuru fasulye fiyatlarında yaşandı. Kuru fasulye fiyatları, önceki aya göre ortalama %24 arttı. Nohut fiyatları %10, yeşil mercimek %15 ve kırmızı mercimek %6 artış gösterdi.

Makarna fiyatları %12 artarken, pirinç, bulgur, un ve irmik gibi ürünlerin fiyatlarında sınırlı bir artış görüldü.

Ortalama sebze kilogram fiyatı 26 lira olarak hesaplanırken, meyve kilogram fiyatı ise 30 lira oldu. Ayva ortalama 40 lira fiyatla tezgahlarda yerini alırken, mandalina ise bu ayın en düşük fiyatlı meyvesi olarak 20 lira fiyatla satıldı.

Yağ fiyatlarında ise sınırlı bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve tereyağı fiyatları ekim ayında %5 artarken, ayçiçek yağı fiyatlarında %4'lük bir artış gözlemlendi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800