Yiyeceğiniz yemeyi seçerken dolandırılabilirsiniz: Menüdeki karekoda dikkat!

Kovid-19 salgını sırasında teması azaltmak amacıyla kullanılan karekodlarla işlem yapan dolandırıcılar, değiştirilmiş içeriklere sahip kodlar aracılığıyla özel bilgilere ve kredi kartı ayrıntılarına ulaşarak insanları mağdur ediyorlar.

Salgın döneminde temaslı banka kartlarının virüsün yayılmasını engellemek amacıyla yaygın bir şekilde kullanılan "Quick Response (QR) kodları," zamanla hızlı ödeme ve bilgi edinme yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden biri haline geldi. Ancak bu popülerliği siber dolandırıcıların hedef almasıyla riskli bir hal aldı. 

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, QR kod dolandırıcılığı nedeniyle artan mağduriyetlere dikkat çekerek, dolandırıcıların sahte QR kodlar oluşturarak insanları kandırmaya çalıştığını belirtiyor. Örneğin, bir restoranın gerçek QR kodunu taklit eden sahte bir kod hazırlayarak, kişileri sahte bir internet sitesine yönlendirebilirler. Bu sahte site, kişisel veya kredi kartı bilgilerini toplayabilir ve telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabilir.

Ne yapılmalı? 

Vatansever ayrıca, dolandırıcıların kurumsal bir kimlik kullanarak güven kazanmaya çalıştığına ve kullanıcıların QR kodları taratmadan önce etiketlerin güvenilir olduğundan, bağlantının güvenli olduğundan ve 'https' ile başladığından emin olmaları gerektiğini vurguluyor. Şüpheli mesajlara ve çağrılara karşı dikkatli olunması, yazılım güncellemelerinin düzenli olarak yapılması, güçlü şifreler kullanılması ve antivirüs programlarının kullanılması da öneriliyor.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı avukat Kürşat Ergün ise QR kod dolandırıcılığına maruz kalanların yasal hakları hakkında bilgi veriyor. Mağdurların, sahte kodlarla ödeme sistemlerine yönlendirildiğinde hemen bankadan işlem iptali talep etmeleri ve ödeme yapılmışsa para iadesi talep etmeleri gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, en yakın karakola şikayette bulunmanın da önemli olduğunu vurguluyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800