Yılbaşında en çok hangi hediyeler tercih ediliyor?

Amazon Türkiye'nin, Twentify işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye'deki bireylerin yılbaşı alışkanlıkları, kutlama ritüelleri, hediye tercihleri ve diğer konularla ilgili önemli bilgiler sunuyor. Peki insanlar, sevdiklerine en çok hangi hediyeleri alıyor?

 Şirketin açıklamasına göre, Amazon Türkiye ve Twentify, Türkiye'deki insanların yeni yıla yönelik bakış açılarını ve online alışveriş alışkanlıklarını anlamak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 64'ü her yıl yeni yıl için özenle hazırlık yaparak kutlama gerçekleştirdiklerini belirtirken, yüzde 36'sı ise yeni yılı aileleri veya sosyal çevreleriyle uyum içinde geçirmeyi tercih ettiklerini ifade etti. Katılımcıların yüzde 65'i sadece 31 Aralık gecesi yeni yılı kutlarken, yüzde 35'i bu gece öncesinde farklı gruplarla çeşitli kutlamalara katılarak sevdikleriyle bir araya gelmeyi tercih ediyor.

Yılbaşında en çok tercih edilen hediye ne?

Araştırmaya katılanların yüzde 53'üne göre, hediyeleşme yılbaşı döneminin en önemli etkinliklerinden biri, yüzde 37'si için yemek planlamak ikinci sırada ve yüzde 36'sı için ağaç süslemek üçüncü sırada yer alıyor. Giyim ve aksesuarlar, hediye vermek için en çok tercih edilen ürünler olurken, bunu yüzde 64 ile parfüm ve kişisel bakım ürünleri, yüzde 46 ile mücevherler izliyor.

Yeni yıl hediyelerinin alındığı kişiler arasında partnerler yüzde 75'lik oranla listenin başında yer alırken, çocuklar yüzde 62 ile ikinci sırada gelerek aile odaklı ve romantik kutlamaların önemini vurguluyor. Anneler, yüzde 55 ile babalardan daha fazla hediye alırken, kardeşler de yüzde 44 ile popüler alıcılar arasında bulunuyor.

Ayrıca, katılımcıların yüzde 30'u kendileri için hediye almayı tercih ettiklerini belirterek kendi kendilerine hediye verme eğilimini ortaya koyuyor. Hediye satın alırken önem verilen kriterler arasında kullanılabilirlik yüzde 42 ve kalite yüzde 41 ile öne çıkarken, online platformlar yılbaşı hediyeleri için en çok tercih edilen kanallar arasında yüzde 57'lik bir oranla bulunuyor.

Farklı kutlama şekilleri var

Türkiye'nin farklı kültürlerin bir araya geldiği bir ülke olması nedeniyle, araştırmada "Nardugan" gibi çeşitli kutlamalara da değiniliyor. Evlerin kapılarının önünde nar kırma geleneğinden, kırmızı renkte çorap ve iç çamaşırı giyme adetlerine, masa altında 12 üzüm yeme geleneğinden sevdikleriyle öpüşme ritüeline kadar birçok farklı kutlama şekli mevcut.

Yorumlar
Kalan Karakter 800