Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Güncelleme:

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfırlanarak alınan karar, Resmi Gazete'nin 13 Şubat 2024 tarihli sayısında duyuruldu. Cumhurbaşkanının bu kararı, yeşil mercimek üzerindeki gümrük vergisinin 30 Haziran 2024 tarihine kadar sıfıra indirilmesini içeriyor. 

Öte yandan, yeşil mercimeğin ihracatını kayda bağlı mallar listesine eklenerek ihracatı kısıtlayan bir düzenleme de getirilmiştir. Cumhurbaşkanının kararına göre, yeşil mercimek ihracatında belirlenen kısıtlama uygulanacak.

TÜİK verilerine göre, 2023 sezonunda Türkiye'nin yeşil mercimek üretimi yüzde 11,1 artarak 50 bin ton seviyesine ulaştı. Ancak, talebi karşılayamayan Türkiye, 35 bin ton yeşil mercimeği ithal etmek zorunda kaldı. 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeşil mercimek ithalatındaki gümrük vergisinin geçici bir süreyle sıfıra indirilmesi, tüketicinin arz güvenliğini sağlamak ve fiyat dalgalanmalarını önlemek amacıyla gerçekleştirildi. 

Etiketler mercimek vergi
Yorumlar
Kalan Karakter 800