Yeni yılda KKM hesapları tarih oluyor! 1 ocak 2024'ten itibaren yeni hesap açılamayacak!

Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırma kararı ve ekonomik dalgalanmalar, finansal piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor.

Güncelleme:

Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırma kararı ve ekonomik dalgalanmalar, finansal piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor. Bu çerçevede, Türkiye'de kullanılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin önemli bir karar alındı. Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2024 itibarıyla TL dönüşümlü yeni KKM hesapları açılamayacak, ayrıca mevcut hesaplar da vade sonunda yenilenmeyecek.

Yeni yılda KKM hesapları tarih oluyor! 1 ocak 2024'ten itibaren yeni hesap açılamayacak! resim: 0

Kur Korumalı Mevduat hesapları Hazine ve Maliye Bakanlığı görevindeki Nureddin Nebati'nin liderliğinde 20 Aralık 2021'de uygulanmaya başlanmıştı. Bu hesap türü bireylerin döviz mevduatlarını bozdurmaları veya mevcut TL mevduatlarını belirli vadelerle KKM hesabına geçirmeleri durumunda, hesap açılış tarihine göre TCMB döviz kuru üzerinden TL mevduatlarını dövize sabitlemelerine olanak tanıyor.

Başlangıçta, TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları ise Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Ancak daha sonra çıkan bir yasa ile her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından karşılanması zorunlu hale getirildi.

Mevcut durum ve finansal dalgalanmaların etkisi kkm hesaplarındaki tutarlar azalıyor

Son haftalarda Merkez Bankası'nın faiz artırım politikasının etkisiyle Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki tutarın haftadan haftaya azaldığı belirlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye geriledi.

Önümüzdeki dönemde yeni yılın başlamasıyla birlikte Kur Korumalı Mevduat hesaplarının kullanılamayacak olması, finansal piyasalarda nasıl bir etki yaratacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800