Yeni bir iş kurarken nelere dikkat edilmeli?

Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Steve Jobs gibi önemli birçok isim sıfırdan başlamıştır. Peki yeni iş nasıl kurulur? diye araştırma yapanların pazar analizine odaklanması, girişimin başarıya ulaşması için en önemli şartlardan biridir.

SWOT ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Yeni iş nasıl kurulur diye araştırma yapanların pazar analizine odaklanması, girişimin başarıya ulaşması için en önemli şartlardan biridir. Fikir aşamasında ya da var olan bir üründe değişiklik yapmaya odaklı bir proje geliştiriyorsanız, başarının en önemli parçası; girişimin hitap edeceği pazarı tanımak ve bilgiye dayanan kararlar alabilmektir.

Pazara ilişkin net ve güçlü bir bakış açısına sahip olmak, ayrıca ürün/hizmetinize, pazarlama stratejinize daha iyi odaklanmanızı ve yatırımcılar ile olası müşteriler gibi başkalarını da yanınıza çekmeye ikna etmenizi sağlayacaktır.

 STRATEJİK ANALİZ YÖNTEMİ

Pazar analizi yaparken kullanabileceğiniz en etkili yöntem de SWOT analizidir. SWOT analizi SWOT analizi İngilizcedeki baş harfleriyle Güçlülükler (Strengths), Zayıflıklar (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities) ve Tehditlere (Threats) bakan bir stratejik analiz yöntemidir. Bu analiz sadee startup dünyasıyla sınırlı değildir ve herhangi bir işletmenin ömrü süresince farklı zamanlarda kullanılabilir. İşletme stratejinizi ve rekabet avantajınızı öğrenmek ya da işe girişip girişmemeniz gerektiğini anlamak için faydalı bir araçtır. Güçlülükler ve zayıflıklar, şirketinizin içinde yer aldığı için kontrolünüzde olan şeylerdir, ancak fırsatlar ve tehditler şirket dışında, faaliyet gösterdiğiniz ortamın bir parçasıdır ve kontrolünüz dışındadır. Genellikle bir ızgara şeklinde tarif edilir, ama gözünüzde farklı bir şekilde canlandırmak istiyorsanız yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz.

 Bir SWOT analizine başlarken karşılaşacağınız birkaç soru şöyle:

 GÜÇLÜKLER

  • Sektördeki diğerlerine karşı güçlü bir rekabet avantajınız var mı?
  • Bu ürün ya da hizmet türünü piyasaya sunacak ilk isim misiniz ya da ilklerin arasında mı yer alıyorsunuz? Örneğin Laboratuvarda yetiştirilen balık kesinlikle yeni bir üründür. Bu tür yenilikle piyasada ilk olmak, pazar fırsatı, itibar ve PR potansiyeli elde edecek bir güçlülük olacaktır.
  • Ürününüz net bir sosyal ya da çevresel fayda sağlıyor mu?
  • Dünyada önemli bir konudan bahsetmek için ürün ya da hizmetinizi bir platform olarak kullanabilir ve dünyada pozitif değişim yaratabilir misiniz? Topluma olan sorumluluğunu kabul eden ve önemli konularda ısrarcı olabilen markalar, en tepeye yükselenler olacak.

 

ZAYIFLIKLAR

  • Ekibinizde belirgin boşluklar var mı? Örneğin gıda teknolojisinde bir işletme geliştiriyorsanız, ilgili teknik bilgiye sahip birinin eksikliğini çekiyor musunuz?
  • Ürün ya da hizmetinizi büyütmek için fon eksikliği mi çekiyorsunuz? Örneğin Araştırma & Geliştirmesi güçlü şirketler, bir ürünü pazarda satmadan önce teknolojilerini onaylatmak için milyonlar harcamak zorunda kalabilir.

 FIRSATLAR

  •  Faydalanabileceğiniz büyüyen pazar trendleri var mı? Örnerğin eğer vegan ürünler üretiyorsanız veganlığın artışı ya da ete alternatif ürünler geliştiriyorsanız et tüketimini azaltan insan sayısının artması buna bir örnektir.
  • Ürününüzü/hizmetinizi destekleyen yasalarda değişiklikler var mı? Mesela büyük perakendecilerin ve kuruluşların çöpe gıda atmasını yasaklayarak gıda artığı işletmelerine fırsat oluşturan bir ülke buna örnek olabilir.

 TEHDİTLER

  • İşletme fikriniz diğer rakipler tarafından kopyalanabilir mi?
  • İşletmenizi önemli ölçüde etkileyebilecek çevresel tehditler var mı?
  • rün ya da hizmette kesinti yaşanma ihtimali var mı?
  • Ürün ya da hizmetin sürdürülebilirlik yönü zayıf mı?
Kredi kartınız varsa bu 3 terime dikkat! Kredi kartınız varsa bu 3 terime dikkat! Asgari ödeme, kart limiti ve son ödeme tarihi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Özlem Denizmen, kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken detayları yazdı...

 

Etiketler analiz yeni bir iş
Yorumlar
Kalan Karakter 800