Yeni asgari ücret neleri etkileyecek?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret birçok kalemi etkileyecek. İşsizlik ödeneğinden, Genel Sağlık Sigortası primine kadar çok sayıda miktar değişecek.

Güncelleme:

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen, aynı zamanda yasal düzenlemelerde bir ölçü olarak kabul edilen asgari ücret, her vatandaş için önemli bir konu. 

Yeni asgari ücret ile neler değişecek? 

Yeni asgari ücret belirlendiğinde, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok öge üzerinde değişiklikler olacak.

İşsizlik maaşı ödemeleri

İşsizlik maaşı ödemeleri, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançlarına dayanarak hesaplanıyor. İşsizlik maaşının alt sınırı, asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise asgari ücretin yüzde 80'i olarak belirlendiğinden, yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı miktarı da artacaktır.

Yeni asgari ücret neleri etkileyecek?  resim: 0

Kıdem tazminatı 

Asgari ücretle çalışan bir kişi, bir yıllık çalışması karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alırken, yeni asgari ücretle çalışanların yıllık kıdem tazminatı da artan oranda olacak. 

Staj ücreti

Staj ücretleri, lise ve üniversite öğrencilerine yapılan ödemeler arasında yer almaktadır ve yeni asgari ücretle birlikte bu miktar da artacaktır.

Genel Sağlık Sigortası primleri

Yeni asgari ücret artışı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini de etkileyecek. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanabilmek için ödenecek miktar, brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelecek şekilde güncellenecektir.

Askerlik ve doğum borçlanması

Ayrıca, yeni asgari ücretle birlikte askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin rakamları da değişecektir.

Etiketler Asgari Ücret Zam
Yorumlar
Kalan Karakter 800