Yeni asgari ücret neleri etkiledi?

Yeni asgari ücret miktarı, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, ayrıca asgari ücretle çalışanların rapor ücretleri gibi birçok kalemi etkiledi.

İşsizlik ödeneği

İşsizlik ödeneği, yeni asgari ücretten doğrudan etkilenen kalemlerin başında gelmektedir. 2024 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için işsizlik ödeneği, asgari ücretin yüzde 40'ının alt sınırından yüzde 80'inin üst sınırına kadar değişmektedir. Bu durumda, yeni asgari ücretle işsizlik ödeneği en düşük 8 bin 1 lira, en yüksek ise 16 bin 2 lira olarak uygulanacaktır. Ayrıca, bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

Kıdem tazminatı

Asgari ücretli bir çalışanın yıllık kıdem tazminatı, brüt asgari ücret tutarında olup, yeni asgari ücretle bu miktar 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecektir.

GSS primleri

Yeni asgari ücret artışı, GSS primlerini de etkilemiştir. Genel sağlık sigortası primleri, brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş olarak ödenmelidir.

Yeni asgari ücret neleri etkiledi?  resim: 0

Staj ücreti

Ayrıca, yeni asgari ücretle birlikte staj ücreti de yükselecek ve 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 5 bin 10 lira olacaktır.

Askerlik ve doğum borçlanması

Bu değişikliklerin yanı sıra, 1 Ocak itibarıyla yeni asgari ücretle birlikte askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri gibi birçok kalemin rakamları da değişecektir.

Etiketler Asgari Ücret
Yorumlar
Kalan Karakter 800