Yaşam Tarzı Enflasyonu Nedir?

Ülke bazlı enflasyon gibi kişi bazlı enflasyon olduğunu biliyor muydunuz? Peki, yaşam tarzı enflasyonunun ne olduğunu biliyor musunuz?

Yaşam tarzı enflasyonu, gelirdeki artışa karşılık olarak harcamalarda da artış meydana gelmesini ifade eder. Bir kişinin geliri arttığında daha fazla harcama yapmak, daha farklı markalara yönelmek ister. Örneğin; ayda 1000 lira fazla kazandığınızda x marka normal bir araç tercih edip ödemesi 1000 liranın altında olacağı yerde, y marka arabayı tercih edip elde ettiğiniz fazla gelirden fazla ödeme yapıyorsanız yaşam tarzı enflasyonu yaşıyorsunuz.

Kendi Yaşam Tarzı Enflasyonum
Üniversite ikinci sınıftayken hem KYK bursu alıyor hem bir vakıftan başarı bursu alıyor hem de yarı zamanlı çalışıyordum. Aile evinde yaşadığım için yalnızca okul ve yiyecek giderlerim oluyordu. Elime geçen para bir öğrenciye göre oldukça iyi bir paraydı. Ancak ben onu biriktirmek yerine x marka yerine y marka kıyafetleri tercih etmeye, bir kafeye gittiğimde çay yerine başka şeyler tercih etmeye başlamıştım.

Böylece ne birikimim ne tasarrufum ne de yatırımım oldu. Üstüne son sınıfa geçtiğimde okul ve iş hayatına hazırlık giderlerim arttı, kartın avansından harcadım ve eksiye düştüm. Bir süre bunu toplamak için uğraştım. Peki, ne yapmalısınız?

Hedef Belirleyin
Kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Nasıl mı? Bundan bir yıl sonra, beş yıl sonra veya daha fazla yıl sonra nerde görmek istediğinizi düşünün. Buna göre hedefler belirleyip, ona göre finansal planlar yaparak ilerleyin.

Kıyaslama Yapmayın
Hepimiz daha iyi şeylere sahip olmak isteriz. Bazen başkasının seyahatini hayranlıkla takip edebiliriz. Ancak bunları yaparken onlara olan maliyetini pek göz önüne almayız. Seyahatleri harika olabilir, ancak ileride finansal durumları üzerinde olumsuz bir etkisi olması muhtemel olabilir.

İhtiyacınız Kadar Satın Alın
Daha fazla gelir ettiğinizde aynı markayı giymeye, aynı yerden ihtiyacınız olan kadar almaya devam edin. Bir şeyler satın almak istediğinizde ‘istek mi, ihtiyaç mı?’ diye kendinize mutlaka sorun.

Stile Değil Anlama Odaklanın
Yaşam tarzı enflasyonuna sebep olan şey pahalı kıyafetler, pahalı bir araba, pahalı bir ev alma arzusu... Çoğu zaman, bu satın alınan şeylerin işlevine gerçekten bir şey katmaz. Giysiler daha sıcak tutmaz, sadece daha gösterişli giysilere sahip olursunuz. Aynı şey araba ve ev ve diğer şeyler için de geçerlidir. Zaten sahip olduğunuz araba sizi A noktasından B noktasına götürür; ekstra masraf çoğunlukla sadece gösteriştir. Büyük masraflarınız söz konusu olduğunda, stil yerine anlama yani ihtiyaca odaklanın. Evinizin sizin için ne yapmasına ihtiyacınız var? Alacağınız şeyin pahalı olması ona sizin işinize yarayacak ne gibi şeyler katıyor?

Kendinizi Ödüllendirin
Bütçenizde eğlenmek ve kendinizi mutlu etmek için yer açın. Bunu bütçenize dahil eder ve kendinizi zora sokmayacak şekilde yaparsanız hem yaşam tarzı enflasyonun stresinden kurtulur hem de daha huzurlu bir finansal sağlığınız olur.

Etiketler Enflasyon Para Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800