Yabancı turist geçen sene yüzde 63 daha fazla harcadı

Mastercard'ın raporuna göre, 2023 yılında turist sayısında %15'lik bir artış yaşanırken, ciro bazlı harcamalarda ise %63'lük bir yükseliş kaydedildi.

Güncelleme:

Mastercard raporuna göre, 2023 yılında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısında %15'lik bir artış yaşanırken, ciro bazlı harcamalarda ise %63'lük bir yükseliş kaydedildi. Mastercard, Türkiye'deki yabancı turistlerin harcama alışkanlıklarını içeren verileri açıkladı. Yurt dışından gelen Mastercard ve Maestro logolu kartların Türkiye'deki ve belirli diğer ülkelerdeki POS harcamalarına dayalı olarak hazırlanan rapor, 2022 ve 2023 yıllarının 12 aylık dönemlerini karşılaştırdı.

Yabancı kaynaklı kartlarla yapılan işlemlerde 2023'te adet bazında %12, ciro bazında ise %63'lük bir artış görüldü. Turist sayısındaki yıllık büyüme ise %15 olarak kaydedildi. Aynı dönemde kartlı turizm harcamalarında en öne çıkan ödeme yöntemi banka kartları (debit) oldu, işlem hacminde ve işlem sayısında lokomotif oldu. Ciro bazlı kart tipi dağılımı ise %57 banka kartı ve %43 kredi kartı olarak gerçekleşti. İşlem adedi bazında ise %67 banka kartı ve %33 kredi kartı kullanıldı.

Market harcamaları arttı

Kartlı turizm harcamalarında market harcamalarının artış trendi devam ederken, Antalya'da yapılan harcamalar diğer illeri geride bıraktı. Şehir bazlı ciro dağılımında ise İstanbul %46, Antalya %20, Muğla %9, İzmir %4, Aydın %2 ve diğer iller %19 şeklinde oldu.

Sektör bazlı ciro dağılımı incelendiğinde, mücevherat/duty free/deri ürünleri %20, giyim %17, otel %15, restoran %12, market %8 ve diğerleri %27 olarak belirlendi. Muğla, yabancıların en çok harcama yaptığı beş şehir arasında yer alırken, burada öne çıkan harcamalar otel harcamaları oldu.

Bireysel yabancı kartların Türkiye'deki harcamalarının ülke bazlı dağılımına bakıldığında, İngiltere menşeli kartlar en yüksek ciroya sahip oldu. Ciro bazlı en büyük beş ülke sırasıyla %46 İngiltere, %19 Almanya, %13 Amerika, %5 Hollanda ve %5 Suudi Arabistan olarak belirlendi. Bu ülkelerin 2023 yılındaki yıllık büyüme oranları ise İngiltere'de %35, Almanya'da %17, Amerika'da %8, Hollanda'da %33 ve Suudi Arabistan'da %33 olarak gerçekleşti.

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800