Uçakta telefonlar neden uçak moduna alınır?

Uçak yolculukları sırasında, elektronik cihazların uçak moduna alınması konusunda sık sık uyarılarda bulunulur. Peki bunun nedenini biliyor musunuz? İşte uçaklarda telefonları uçak moduna almamızın sebepleri…

Güncelleme:

Uçak kalkış ve inişlerinde telefonların açık olması sorun yaratıyor

CNN'nin aktardığı habere göre 1992'de ABD Federal Havacılık Otoritesi ve Boeing tarafından yapılan bağımsız bir çalışmada, elektronik cihazların uçak paraziti üzerindeki kullanımını araştırdılar. Uçuşun kritik olmayan aşamalarında bilgisayarlar veya diğer kişisel elektronik cihazlar ile ilgili herhangi bir sorun bulamadılar. Ancak uçak kalkış ve inişleri kritik aşamalar olarak kabul edildiği için uçak modunu açmakta fayda var. 

ABD Federal İletişim Komisyonu cep telefonları, uçak navigasyonu ve iletişimi gibi farklı kullanımlar için ayrılmış özel frekans bant genişlikleri oluşturmaya başlayarak bu girişimin önüne geçmeye çalıştı. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, uçuş alanındaki girişim sorunlarını önlemek için aynı strateji ve politikaları geliştirdi. AB'de, elektronik cihazların 2014'ten beri açık kalmasına izin veriliyor. 

Bu küresel standartlar yürürlükteyken havacılık endüstrisi cep telefonlarının kullanımını yasaklamaya devam ediyor. Araştırmacılar bunun ‘zemin paraziti’ nedeniyle olduğunu düşünüyor.

Zemin paraziti nedir?

Kablosuz ağlar bir dizi kule ile birbirine bağlıdır. Bu yer ağları üzerinden uçan yolcuların hepsi telefonlarını kullanıyorsa ağlar aşırı yüklenebilir. 2021'de uçan yolcu sayısı 2,2 milyarın üzerindeydi ve bu 2019 yılındaki yolcu sayısının sadece yarısıydı.

Yüksek hızlı veri aktarımı için tercih edilen mevcut 5G kablosuz ağlar havacılık endüstrisindeki birçok kişi için endişeye neden oluyor. Bu da zemin paraziti olarak açıklanabilir.

Avustralya ve ABD'deki havaalanı işletmecileri, 5G'nin kullanıma sunulmasıyla bağlantılı havacılık güvenliği endişelerini dile getirdiler, ancak Avrupa Birliği'nde bu tür sorunlar olmadan kullanıma açılmış gibi görünüyor. Her iki durumda da, 5G ile ilgili sorunlar çözülürken uçaklarda cep telefonu kullanımını sınırlamak gerekli bir önlem olarak görülüyor.

Telefonların uçakta açık olması kabin görevlilerini etkiliyor

Sonuç olarak, araştırmalara göre;  uçuş sırasında kalkış ve iniş gibi kritik aşamalar hariç cep telefonu kullanmanın uçağın çalışma yeteneği üzerinde bir etkisi bulunmuyor gibi görünüyor. Ancak kabin görevlilerinin görevlerini hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirebilme yeteneklerini etkiliyor.

5G teknolojisi ise, uçak navigasyon sistemlerinin radyo bant genişliğine yaklaşıyor ve inişler sırasında uçak navigasyonuna girişim ile ilgili 5G sorusunu yanıtlamak için daha fazla araştırmanın yapılması gerekiyor.

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu? Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu? Günlük hayatta, bir konu hakkında konuştuğumuzda, akıllı telefonlarımızdaki herhangi bir uygulamada o konuyla ilgili reklam sunulduğuna denk gelmişizdir. Bu durumla karşılaşıldığında acaba ‘Telefonlarımız bizi dinliyor mu? sorusunu sorarız. İngiliz Daily Mail bununla ilgili bir deneme yaptı.

 

Etiketler uçak
Yorumlar
Kalan Karakter 800