Türkiye'de finansal okuryazar oranı yüzde kaç? Artması için ne yapılmalı?

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Zekeriya Öztürk, Türkiye'de finansal okuryazar oranı hakkında açıklamalarda bulunarak, bu oranın artması için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Güncelleme:

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Zekeriya Öztürk, "Türkiye'de finansal okuryazar oranı yüzde 70'ler civarında, kadınlarda maalesef yüzde 60'ların biraz üzerinde." açıklamasında bulunarak şunları kaydetti:

 "Para ile ilişkimiz çok yoğun ama finansal okuryazarlık çok bilinmiyor. Bununla ilgili yapılan araştırmalarda ölçümleme yöntemlerine baktığımızda Türkiye'de finansal okuryazar oranı yüzde 70'ler civarında kadınlarda maalesef yüzde 60'ların biraz üzerinde." 

Dernek olarak Türkiye'de finansal okuryazarlık kavramını, bununla ilgili konseptleri anlatmak ve insanların kendi paralarını yönetirken daha bilinçli ve farkında olarak karar alabilmelerini sağlamak için eğitimler verdiklerini belirten Öztürk, önce bütçe yapılması gerektiğini kaydetti.

'İnsanlar buna ihtiyacım var mı? 'diye düşünmeli

Öztürk, şunları kaydetti:

"Birçok insan aslında düzenli olarak bütçe yapmıyor. Halbuki son derece basit; gelirleriniz belli, bazılarının değişken olabilir. Giderlerinizin sabit olanları var bir de değişken olan kısımları var. Bazen şunu yapabiliyor insanlar; ihtiyacı olmasa da isteğini kendisini mutlu etmek için birtakım alışverişler yapabiliyor. Bu da borçlanmasına özellikle kredi kartı borçlarının artmasına sebep olabiliyor.

Biz burada insanları bu tür şeyleri yapmadan önce düşünmeye, 'buna ihtiyacım var mı? Yoksa gerçekten bu benim ihtiyacım mı? İsteğim mi? '10 saniye düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Bu pratiği geliştirdiğinizde otomatikman bütçenizi daha iyi yönetecek ve değerlendireceksiniz.

Kredi kartı borçlarıyla ilgili gençlere öneriler

Öztürk, "Kredi kartları borçlarında işin iki tane boyutu var. Bu biraz yaşam döngüsü ile ilgili. Özellikle benim gençlere önerim; birincisi şu tasarruf yapma alışkanlığını edinirseniz. Bununda yolu önce gelir- gider düzeni takip edilir. Kredi kartı çok kolay bir ürün ve o yüzden çok kolay kredilenebiliyor. Yani kullandığınız zaman çok dikkatli olmanız gereken ürünlerden bir tanesi bu anlamda biz farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Bir diğer konu da gelirlerimizi bireysel olarak yatırım yaptığımızda mesleki olarak geliştiğimizde gelirlerimiz artar. Giderlerini kontrol eden insanlar ileri yaşlarında çok daha rahat ediyorlar. Zaten amaç da bu" açıklamalarında bulundu. 

Öztürk, ayrıca kendi parasını kendi bütçesini doğru yönetmenin, tasarruf denildiğinde suyu ve elektriği bol değil gerektiği kadar kullanmanın da bir tasarruf olduğunun altını çizdi.

FODER nedir?

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), finansal bilincin artırılması ve ekosistemin gelişmesine destek olmak amacıyla kurulmuştur. 2012’de kurulan dernek, kuruluşundan bu yana çeşitli etkinlikler yapmıştır.

FODER’in en önemli hedefi , devlet, özel sektör ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak bireylerin ülke çapında finansal okuryazarlık, finansal erişim farkındalıklarını geliştirmektir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800