Türkiye satın alma gücünde 29.sırada

Satın Alma Gücü Paritesi (SGP), Türkiye'nin ortalama 67 birimle Avrupa Birliği'ndeki 27 ülkeye kıyasla daha düşük bir seviyede yer aldığını gösteriyor. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından açıklanan SGP verilerine göre, Türkiye 36 ülke arasında 29. sırada bulunuyor.

Türkiye'nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi, Satın Alma Gücü Paritesi temel alındığında geçen yıl için 67 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ait Satın Alma Gücü Paritesi verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin SGP verilerine göre, kişi başına GSYH endeksi, AB ülkeleri için ortalama 100 birimken Türkiye'de bu değer 67 birimde kaldı ve AB ortalamasının yüzde 33 altında yer aldı. Karşılaştırma, 27 AB üyesi, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülkeyi (Bosna Hersek) içerdi.

Satın alma gücü en yüksek ve en düşük ülke

SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek olan ülke 256 ile Lüksemburg olurken, en düşük olan ülke 34 ile Arnavutluk oldu. Lüksemburg, AB ortalamasının yüzde 156 üzerinde bir değere sahipken, Arnavutluk ise ortalamanın yüzde 66 altında bir konumda bulunuyor.

Kişi başına fiili bireysel tüketim endeksine göre, Türkiye'nin değeri 77 olarak tespit edildi ve AB ortalamasının yüzde 23 altında kaldı. Lüksemburg, 138 ile en yüksek değere sahipken, Arnavutluk ve Bosna Hersek 41 ile en düşük değerlere sahip ülkeler olarak sıralandı.

Fiyat düzeyi endeksi, Türkiye'nin 2022'deki fiili bireysel tüketimde 100 Euro'ya karşılık gelen mal ve hizmet sepetini 36 Euro'ya satın alabileceğini gösterdi. Bu endeks, ülkelerin ulusal para birimlerinin döviz kurlarına göre alım gücünü karşılaştırıyor. 

Sonuçlar, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından doğrudan kullanılan istatistiksel tablolar ve hesaplamalarla elde edilmiştir. Bu veriler, Eurostat ve OECD tarafından ortaklaşa yürütülen Avrupa Karşılaştırma Programı çalışmaları kapsamında derleniyor. 

Etiketler Satın Alma Türkiye
Yorumlar
Kalan Karakter 800