Türkiye en çok turist ağırlayan 5. ülke oldu: İşte en çok ziyaret edilen şehir...

Ernst & Young (EY), bir uluslararası denetim ve danışmanlık firması olarak, 2023 Turizm Sektörü Değerlendirmesi raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye 2022 yılında en çok ziyaret edilen 5.ülke oldu.

Ernst & Young (EY), bir uluslararası denetim ve danışmanlık firması olarak, 2023 Turizm Sektörü Değerlendirmesi raporunu yayımladı. Şirketin açıklamasına göre, bu rapor, turizm endüstrisindeki değişen dinamiklerin ve trendlerin öne çıktığı ve 2023 yılının sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik eğilimlerinin küresel turizm alanında birleştiği bir yıl olduğunu belirtti. 

Rapora göre, çevre dostu seyahat seçeneklerine olan ilgi artmış, karbon ayak izini azaltan uçuşlar, yeşil konaklama ve çevre bilinci yüksek turist faaliyetleri seyahat tercihlerini belirledi. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılı ekim ayında Atlanta Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı, 5.36 milyonun üzerinde tarifeli koltukla uluslararası yolcular için dünyanın en yoğun havalimanı olmuştur. Dubai Uluslararası Havalimanı ikinci sırada yer alırken, İstanbul Havalimanı yedinci sırada.

İstanbul en çok turist ağırlayan şehir

İstanbul'un, 2023 yılının ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçiyi ağırladığı belirtilen raporda, 2023'ün ilk yarısında İstanbul'u ziyaret eden yabancı ziyaretçi oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,22 artış gösterdiği kaydedildi.

Rapor, Türkiye'nin turizm gelirlerinin 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 27 artışla 21.7 milyar doları aştığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinin şehre yaklaşık 75 milyon avro (80 milyon dolar) ekonomik katkı sağladığına dikkat çekti. 

Türkiye'nin 2022'de en çok turist ağırlayan beşinci ülke olduğunu bildiren rapor, 2023 yılının ilk yarısında bu rakamın yüzde 21 artarak 22 milyona yükseldiğini açıklıyor. Ziyaretçilerin amacının büyük çoğunluğunun seyahat, eğlence, spor ve kültürel etkinlikler olduğu belirtildi. 

En çok Rus turist geldi

Raporda, 2023 yılının ilk yarısında Türkiye'yi en çok ziyaret eden turist grubunun, önceki yıla göre yüzde 34 artarak 5.2 milyon kişiye ulaşan Rus ziyaretçiler olduğu vurgulanıyor. Almanya, İngiltere gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayılarının da arttığı belirtildi. 

İstanbul'un 2023 yılının ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçi ağırladığı ve bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 16.22 arttığı raporda yer aldı. 

Ayrıca, Türkiye'nin sağlık turizmine olan ilgisinin arttığı ve 2023 yılının ilk yarısında 746,290 kişinin sağlık hizmeti amacıyla Türkiye'yi ziyaret ettiği ve bu alandan 1.03 milyar dolar gelir elde edildiği belirtildi. 

Kruvaziyer turizmi büyüyor

Kruvaziyer turizminin de Türkiye'de büyüdüğü ve 2023 yılının ilk yarısında 483 binden fazla kişinin kruvaziyer yoluyla Türkiye'yi ziyaret ettiği raporda yer aldı. 

Son olarak, 2022 yılında dünya genelinde seyahat ve turizm sektörünün küresel GSYH'ye katkısının yüzde 7.6 olduğu ve bu rakamın 2023 ve 2033 yıllarında daha da artması öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin turizm gelirlerinin GSYH'ye katkısının son üç yılda arttığına ve paket tur harcamalarının yüzde 83.4, seyahat hizmetleri harcamalarının yüzde 82.1 arttığına dikkat çekildi.

Etiketler turist Turizm
Yorumlar
Kalan Karakter 800