Türkiye 19 tarım ürününde dünyada ilk 4'te!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dünya genelinde sebze ve meyve gibi birçok tarım ürününde önde gelen ülkeler arasında bulunduğunu ifade ederek, dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk 4'te olduğumuzu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda yerli malı haftasında, üretimin, Türkiye'de üretilen ürünlerin tüketilmesinin ve bu ürünlerin dünya çapında tanıtılmasının önemine daha fazla vurgu yapıldığını belirtti.

Bayraktar, ülkelerin gıda milliyetçiliğine dikkat çekerek, "Gıda ve tarım ürünlerinin stratejik önemi tüm dünyada artarken gıdaya erişim gün geçtikçe zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler, 2022'de dünya genelinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini açıkladı. Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 2050'de tahıl fiyatlarında yüzde 29'a varan oranda artış yaşanması muhtemel ve bu durumda dünya genelinde milyonlarca kişinin daha açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor." dedi. 

1 milyar ton gıda çöpe gidiyor

Bayraktar, yok edilemeyen açlık gerçeğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfıyla da mücadele edildiğini belirterek, dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yaklaşık yüzde 17'sine denk gelen 1 milyar ton gıdanın çöpe atıldığını ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'nin küresel tarım üretimdeki konumuna dair ise şunları söyledi:

"Dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk 4'teyiz. Ülkemiz dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10'dadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında dünyada lider konumdayız."

452 coğrafi işaretli ürün

2023 itibarıyla bal, et ve süt ürünleri, meyve, sebze, mantar, peynir, tütün, tereyağı dahil katı ve sıvı yağlar kategorilerinde toplam 452 coğrafi işaretli tarım ürünü bulunduğunu bildiren Bayraktar, bu ürünlerden 15'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescili aldığını belirtti.

Bayraktar, bu yılın ilk 10 ayında 20,4 milyar dolarlık tarım ve gıda ithalatı gerçekleştirildiğinin altını çizerek, üretim açığı olan ürünlerde destek ve teşviklerin artırılarak yerli üretimin artırılmasının önemine işaret etti.

Etiketler Tarım
Yorumlar
Kalan Karakter 800