Türk pasaportuyla kaç ülkeye vizesiz girilebiliyor?

Henley Pasaport Endeksi'ne göre, geçen yıl 111 olan Türkiye'nin vizesiz seyahat edebildiği ülke sayısı bu yıl 118'e yükseldi. 2024 Henley Pasaport Endeksi, üç aylık periyotlarla yayınlanmakta olup, altı ülke bu yıl 194 vizesiz destinasyonla birinci sırayı paylaşıyor.

Güncelleme:

Son 5 yıldır "Dünyanın en güçlü pasaportları" olarak bilinen Japonya ve Singapur'un yanı sıra, bu yıl Avrupa Birliği'ne üye dört ülke eklendi. Bu ülkeler Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'dan oluşmakta olup, bu altı ülkenin pasaportuna sahip olanlar, dünya genelinde 227 destinasyonun 194'üne vizesiz seyahat edebiliyor. Güney Kore, 193 destinasyona vizesiz erişimle ikinci sıraya yükselirken, Finlandiya ve İsveç de üçüncü sırayı paylaşarak AB ülkelerine katılmışlardır ve her biri 192 destinasyona vizesiz erişim sağlıyor. 

Sıralamanın geri kalanında, ilk 10'da büyük ölçüde Avrupa ülkeleri bulunuyor. Birleşik Krallık, bir önceki yıla göre vizesiz erişilebilen destinasyon sayısını artırarak 191 destinasyonla dördüncü sıraya yükseldi. Avustralya ve Yeni Zelanda pasaport sahipleri ise 189 vizesiz destinasyonla altıncı sıraya yerleşti. ABD ise vize gerektirmeyen 188 destinasyonla yedinci sıradaki yerini koruyor. Bu arada, Birleşik Krallık ve ABD, 2014 yılında endekste birinciliği paylaşıyorlardı.

118 ülkeye yükseldi

Türk pasaportunun gücü de arttı. 2023 yılında Türk pasaportuyla gidilebilen ülke sayısı 116 iken, 2024'te bu sayı 118'e yükselmiştir. Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) son 10 yılda en fazla yükselen ülke olma özelliğini sürdürüyor. Vatandaşlarına 2014'ten bu yana vizesiz gidilebilecek 106 yeni destinasyon ekleyen BAE, sıralamada 44 basamak birden atlayarak 11. sıraya yükseldi. 

Ukrayna ve Çin, son 10 yılda sıralamalarını en çok geliştiren ilk 5 ülke arasında. Ukrayna, geçtiğimiz yıl iki sıra birden atlayarak 32. sıraya yerleşmişken, Çin vizesiz erişim sağlayabileceği 85 destinasyonla 62. sırada yer alıyor. Rusya ise son 10 yılda 24 yeni destinasyon kazanmış olmasına rağmen, vizesiz puanı ve sıralaması 2017'den bu yana neredeyse değişmemiştir ve şu anda 119 destinasyona erişimle 51. sırada bulunuyor. 

Henley & Partners Türkiye Yönetici Ortağı Burak Demirel, "Hem vize serbestliği hem de yatırım göçü, ülkelerin ekonomik ilerlemeleri için önemli bir kaldıraç. Pasaportların oluşturduğu güç alanı da bu kaldıracın ana noktası. Yatırım göçü, hem yatırımcılar hem de ulus devletleri için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözümdür" ifadelerini kullandı. Demirel, vize krizlerinin hala devam ettiğini ve vizesiz seyahat imkanlarının vatandaşlık ve oturum programlarının önemli alternatifleri olduğunu belirtti. 

Vatandaşlık ve oturum programlarında yaşanan değişikliklere de değinen Demirel, Avrupa'da Portekiz ve İspanya'nın öne çıktığını belirtti. Portekiz'de onaylanan bir yasa ile yatırımcılar artık 6-7 yıl beklemek yerine 5 yıl içinde vatandaşlık elde edebileceklerdir. İspanya ise 500 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımıyla oturum sağlamak için cazip bir seçenek sunuyor. 

Etiketler pasaport
Yorumlar
Kalan Karakter 800