TÜED Başkanı'ndan çağrı: Emekli aylığı asgari ücret karşısında eridi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere yönelik aylık bağlama oranı uygulamasında 2000 öncesi dönemin kriterlerine geri dönülmesi gerektiğini belirtti. Ergün, açıklamalarında emekli aylıklarının asgari ücret karşısında eridiğini vurguladı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, düşük emekli aylığı ve yüksek enflasyon nedeniyle emeklilerin zorlu bir yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Emekli aylığı hesaplanma sisteminin yetersizliği nedeniyle, ekonomik şartlara paralel olarak emekli aylıklarının giderek küçüldüğünü söyledi. En düşük aylık ödemesinin devlet katkısıyla 7 bin 500 lirada sabit kalmasının emeklileri muhtaç durumuna düşürdüğünü ifade eden Ergün, bu durumu kalıcı olarak değiştirmenin tek yolunun 2000 sonrası emeklilerin intibak sorununun çözülmesi ve aylık bağlama oranı uygulamasında 2000 öncesi dönemdeki kriterlere dönülmesi olduğunu savundu. Ergün, bu çözümün dışındaki yaklaşımların popülist ve geçici olacağını belirtti.

Emekli aylıklarının asgari ücret, altın, dolar gibi göstergelere karşı eridiğini dile getiren Ergün, 2002 yılında asgari ücretin yüzde 20 üzerinde olan taban emekli aylıklarının zaman içinde ciddi şekilde eridiğine dikkat çekti. 2017 yılından itibaren ise asgari ücretin altında kaldığını ifade eden Ergün, 2023 yılında emekli aylıklarının asgari ücret karşısındaki kaybının yüzde 52'ye ulaştığını belirtti. Sonuç olarak, gelirleri asgari ücretin altında olan yüz binlerce emeklinin istihdama yönelmeye başladığını ifade eden Ergün, hükümetten emeklilere verdikleri katkının bir an önce karşılığını vermelerini talep etti.

Etiketler emekli Asgari Ücret
Yorumlar
Kalan Karakter 800