Telefonu şarj ederken paranız buhar olabilir!

Teknoloji kullanımının artışıyla birlikte çevrimiçi dolandırıcılık vakaları da artmaya başladı. İşte dolandırıcılık yöntemleri...

Teknoloji kullanımının artışıyla birlikte çevrimiçi dolandırıcılık vakaları da artmaya başladı. Telefonla dolandırıcılık son günlerin en sık başvurulan dolandırıcılık yöntemi. ‘Hesabınızı terör örgütü ele geçirdi’ yalanıyla aranan birçok vatandaş, yöntem hakkında bilgi sahibi olmadığı için banka hesaplarındaki paraları suçlulara kaptırdı. Yine, ‘kargonuz var’, ‘Avantajlı tarife’ yalanlarıyla da çok sayıda insanın canı yandı.

 YENİ DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

Yöntemleri açığa çıktıkça farklı yollar deneyen dolandırıcılar, teknolojinin sunduğu imkanları da kendi emellerine alet ediyorlar. Hindistan Merkez Bankası’nın yayınladığı dolandırıcılığa karşı korunma broşürü, artık uluslararası hale gelen çevrimiçi dolandırıcılıktan korunmak için önemli bilgiler barındırıyor. İşte o broşüre göre dolandırıcıların son yöntemleri şöyle;

ÇEVRİMİÇİ SATIŞ PLATFORMLARI 

Dolandırıcılar, çevrimiçi satış platformlarında alıcı gibi davranır ve satıcının ürün/ürünlerine ilgi gösterir. Birçok dolandırıcı, güven kazanmak için uzak kamu çalışanı ya da asker polis gibi davranır. Satıcıya parayı direk ödemek yerine satıcıdan özel bir uygulamadan “para talep et” seçeneğini kullanması istenir. Satıcı uygulamaya girip bilgisini paylaşınca para dolandırıcının hesabına aktarılır.

EKRAN PAYLAŞIMI VE UZAKTAN ERİŞİM 

Dolandırıcılar, müşteriyi bir ekran paylaşım uygulaması indirmesi için kandırır. Dolandırıcılar, bu tür bir uygulamayı kullanarak müşterinin mobil / dizüstü bilgisayarını izleyebilir / kontrol edebilir ve müşterinin finansal kimlik bilgilerine erişebilir. Dolandırıcılar bu bilgileri yetkisiz para transferi yapmak veya müşterinin İnternet bankacılığı / ödeme uygulamalarını kullanarak ödeme yapmak için kullanır.

Telefonu şarj ederken paranız buhar olabilir! resim: 0

ARAMA MOTORUNDAKİ KİMLİK BİLGİLERİ

Müşteriler, banka, finans kuruluşları ve sigorta şirketlerinin müşteri hizmetlerinin numaralarını öğrenmek için arama motorlarını kullanır. Arama motorlarındaki bu iletişim bilgileri ilgili kuruluşa ait olmayabilir. Dolandırıcılar tarafından öyleymiş gibi gösterilir.

Müşteriler, arama motorunda banka/şirket iletişim numaraları olarak görüntülenen dolandırıcıların bilinmeyen/doğrulanmamış iletişim numaralarına ulaşabilirler. Müşteriler bu irtibat numaralarını aradıklarında, sahtekarlar müşterilerden doğrulama için kart bilgilerini/detaylarını paylaşmalarını ister. Dolandırıcının gerçek bir müşteri temsilcisi olduğunu varsayarak, müşteriler güvenli ayrıntılarını paylaşır ve böylece sahtekarlıkların kurbanı olur.

QR KOD TARAMASI İLE KANDIRANLAR

Dolandırıcılar, müşterilerle genellikle çeşitli bahaneler altında iletişim kurar ve müşterilerin telefonundaki uygulamaları kullanarak Hızlı Yanıt (QR) kodlarını taramaları için onları kandırır. Müşteriler bu tür QR kodlarını tarayarak, bilmeden dolandırıcılara hesaplarından para çekme yetkisi verebilir.

AÇIK ŞARJ BAĞLANTI NOKTALARI

 Bir cep telefonunun şarj portu, dosya / veri aktarmak için de kullanılabilir. Dolandırıcılar, kötü amaçlı yazılımları oraya bağlı müşteri telefonlarına aktarmak için kamuya açık şarj bağlantı noktalarını kullanır ve müşterilerin cep telefonlarından e-postalar, SMS, kayıtlı şifreler vb. gibi hassas verileri kontrol eder / bunlara erişir / çalar.

TBB yeni dolandırıcılık yöntemine karşı uyardıTürkiye Bankalar Birliği, telefon üzerinden yapılan yeni dolandırıcılık yöntemeni karşı uyarıda bulundu.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800