Tarımsal ürünlere verilecek destekler belirlendi

Tarım ürünleri, lisanslı depolarda saklanacakları için ton başına aylık kira bedeli, nakliye ücreti ve analiz desteği olarak belirlenen aralıklarda ödeme alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda, lisanslı depolarda saklanan buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, çeltik, pirinç için ton başına aylık 6 lira, mercimek, nohut, fasulye, soya fasulyesi için 8 lira, ayçiçeği için 10 lira, fındık, zeytin ve zeytinyağı için 15 lira, pamuk için 25 lira, Antep fıstığı, kuru kayısı, kuru üzüm için 30 lira kira desteği sağlanacak. Bunun yanı sıra, söz konusu ürünlerin ton başına nakliye ücreti 25 ila 100 lira arasında, analiz ücreti ise 6 ila 50 lira arasında desteklenecek.

Kira destekleri, 2023 yılı hasat dönemi için en fazla 6 ay süreyle belirtilen ücret ve miktarlarda üreticilere ve üretici örgütlerine ödenecek.

Ayrıca, ek kira, nakliye ve analiz ücreti desteğinden faydalanabilmek için lisanslı depoya ürünlerin mevcut üretim yılına ait depolama döneminin başlangıç tarihi ile yılın son günü arasında girmiş olma şartı aranacak.

Üreticiler ve örgütleri, nakliye ve analiz ücreti desteklemesinden yararlanmak için ayrıca kira destek başvurusu yapmak zorunda. Kira desteğinden faydalanılan üretim miktarı için nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemesi bir defadan fazla yapılmayacak.

Geçmiş yılın kira, nakliye ve analiz desteği başvurularının, üreticiler ve örgütlerin kayıtlı olduğu il ve ilçe müdürlüklerine 30 Haziran 2024'e kadar yapılması gerekmektedir.

Etiketler Tarım
Yorumlar
Kalan Karakter 800