Staj mağdurlarının EYT umudu tükenmek üzere

Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin emeklilik hakkı kazanacağı EYT düzenlemesinin yasalaşması beklenirken, staj ve çıraklık mağdurları sesini duyurmaya çalışıyor. paradurumu.com olarak Dernek Başkanı Ferhat Salman’a son yaşanan gelişmelerin ardından “Umutlu musunuz?’ diye sorduk.

1 13 EMEKLİLİKTE STAJ ENGELİNE TAKILANLAR
EMEKLİLİKTE STAJ ENGELİNE TAKILANLAR

Ankara, Bursa, Sakarya’dan sonra geçtiğimiz hafta İstanbul’da da bir araya gelen binlerce çalışan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar” açıklamasına rağmen, stajyer ya da çırak olarak bilfiil çalıştıkları günlerin prim günlerine sayılmasını ve EYT’den faydalanmayı istiyor.

2 13 “MİLLETİN PARASINI BU ŞEKİLDE DAĞITAMAYIZ”

Paradurumu.com olarak Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, ile konuştuk. Kadıköy’de bir araya geldikleri günün hemen öncesi Bakan Bilgin’in yaptığı “Ortada iş akdi yok. Onlar mağdur kavramını kullanamazlar. Milletin parasını bu şekilde dağıtamayız” açıklamasının ardından “Umutlu musunuz?’ diye sorduk.

3 13 STAJ MAĞDURLARINA ACİL ÇÖZÜM GETİRELİM
STAJ MAĞDURLARINA ACİL ÇÖZÜM GETİRELİM

Sayın Salman staj mağdurları kimler, ne istiyorsunuz?

İsteğimiz 8 Eylül 1999’dan önce SGK’da stajyer-çırak kaydı bulunanların, çalıştıkları süre göz önüne alınarak, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp, emekli olabilmeleri. Şu an çok kapsamlı bir çözüm getiremiyorsak da en azından 1999 öncesi stajını yapmış ama 1999 sonrası çalışmaya başlamışlara acil çözüm getirelim, daha sonra tüm staj mağdurlarına çözümü düşünelim.

4 13 MAĞDURİYETİMİZ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR

Bizlerin 1986 yılından gelen bir mağduriyeti var. Mağduriyetimiz, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa dayanıyor. Staj ve çıraklıkta geçen süre mağduriyet oluşturuyor.

EYT’de aslında önce staj mağduriyetinin çözülmesi gerekiyor. Bizim hak arayışımız daha öncesine dayanıyor.

5 13 STAJ NEDEN ÇALIŞMA GÜNÜNDEN SAYILMIYOR?
STAJ NEDEN ÇALIŞMA GÜNÜNDEN SAYILMIYOR?

Staj neden çalışma gününden sayılmıyor?

Stajyer ve çıraklar ‘uygulama’ sırasında meydana gelebilecek kazalara, hastalıklara karşı ‘kısa vadeli sigorta kolu’ kapsamındalar. Uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmıyor. Daha doğrusu yatırılmıyormuş.  O yüzden de ‘stajyer’ sigortası emeklilik başlangıcı sayılamıyor.

15-16 yaşındaki çırak-stajyer çocuk nereden bilsin bunu? Bırakın çocuğu, velisi bilmiyor. Öğretmeni bilmiyor. Hatta ve hatta patronu bilmiyor. Öğretmenlerimiz bile bize staj kartlarımızı verdiklerinde, çocuklar siz artık sigortalısınız, bir çok arkadaşınıza göre avantajlısınız. Devletimiz sizin sigortanızı yaptırdı demişti.

6 13 BİZ KENDİMİZİ SİGORTALI SANIYORDUK…

Meslek liseliler emeklilik günü yaklaşıp, SGK’ya gittiklerinde ancak sigortalı olmadıklarını öğrendiler. Oysa o güne kadar kimse bunun farkında değildi.

7 13 NASIL PATRONUMUZ YOK?
NASIL PATRONUMUZ YOK?

O zaman internet de yok, e-Devlet de. Sayın Bakan ‘Ortada bir iş akdi yok, patronları yok onların’ diyor. Nasıl patronumuz yok? Okul ile patron arasında iş akdi mevcut. İş verenimiz kim belli. Sabah 9.00 akşam 18.00, çalışıyoruz. 

Sanayide, 15-16 yaşında çocuğu araba altına yatıracak, torna-makine başına geçirecek ve haftanın 5 günü en az 6 saat çalıştırıp, bir günü teorik eğitim vereceksin, buna da ‘iş’ değil eğitim diyeceksiniz. İtirazımız bu duruma.

8 13 240 BİNE YAKIN STAJ MAĞDURU VAR

Mağduriyet yaşayanların sayısına gelince, 1999 öncesi staj-çıraklık yapan 240 bin. Bu bizim bildiğimiz, rakam ‘kayıtsızlar’ ile iki milyonun üstünde.

9 13 STAJ MAĞDURU DEVLETE KÜLFET DEĞİL
STAJ MAĞDURU DEVLETE KÜLFET DEĞİL

Bu sayının çokluğu ve artacak olması sorunun çözüme ulaşamamasında etkili olmuş mudur?

Staj mağduru devlete külfet değil, borçlanma yapılabilir ve böylece hazineye katkı sağlanabilir. Biz bunu görüşmelerimizde milletvekillerimize ve Bakanımız Vedat Bilgin’e ilettik. Nasıl askerlik ve doğum borçlanması var ise staj borçlanması da olsun. Biz primlerimizi ödeyelim, dedik.

10 13 BU GİDİŞLE ARA ELEMAN BULAMAYACAKLAR…

Haliyle şu an meslek liselilerin staj süreleri de çalışma gününe dahil değil…

Sanayicilerin en çok dert yandığı konu, ara eleman bulamamaktadır. Meslek liselerine öğrencilerin yönlendirilmesi için, sanayici ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği yaparak çalışmalar yürütür. Yaşanan ara eleman sıkıntısında staj ve çıraklık sigortası mağduriyetinin etkisi büyük.

Çünkü aileler staja giden, 3 yıl emekliliğe etki etmediği için çocuklarını artık meslek liselerine yönlendirmiyor. Sanayi sitelerinde usta kalmayacak yakında. Bu gidişle ara eleman bulamayacaklar.

11 13 “HEPİMİZ BİRİMİZ, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN”
“HEPİMİZ BİRİMİZ, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN”

Geçtiğimiz Pazar günü Ankara, Bursa, Sakarya’dan sonra İstanbul’da da bir araya geldiniz. Kadıköy Rıhtım Meydanı’ndaki buluşmaya katılımı nasıl buldunuz?

Güzel bir katılım vardı. Mücadelemize büyük destek aldık. Türkiye’nin farklı illerinden gelen staj mağduru arkadaşlar ile “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” sloganları eşliğinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak da katıldı.

12 13 AĞUSTOS’TAN EYLÜL’E NE OLDU ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Tam da Kadıköy buluşmanız öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok" açıklamasında bulundu. Bu açıklamayla ilgili ne demek istersiniz?

Biz Ağustos ayında Bakanımızla görüştük. Bakanımız konuyla ilgileneceği, konunun araştırılacağını söyledi.  Özellikle 15-16 yaşında sanayide çalışan çocuk işçiler konusunda hassasiyetini belirtti. Ağustostan eylüle ne oldu da böyle bir açıklama yaptı? Anlamış değiliz.

13 13 AÇIKÇASI UMUDUMUZ AZALDI…
AÇIKÇASI UMUDUMUZ AZALDI…

Bakan Bilgin’in bu açıklamasının ardından bu sorunun çözüme kavuşacağına dair bir umudunuz var mı?

Açıkçası umudumuz azaldı…

Yorumlar
Kalan Karakter 800