Sosyal medya detoksuna hazır mısınız?

Sosyal medyada saatlerce zaman geçirdikten sonra hem işleriniz aksıyor hem de kendinizi mutsuz hissediyorsanız sosyal mola verme zamanınız gelmiş olabilir.

Güncelleme:

Twitter'da gündemi takip etmek, Instagram’da storylere göz atmak, WhatsApp gruplarından gelen iletileri yanıtlamak.. Sürekli dijital aktiviteden yorulduysanız artık siz de bazı ünlüler gibi dijital detoksla tanışabilirsiniz.

RUH SAĞLIĞI İÇİN DİJİTAL ARINMA

Ed Sheeran, Britney Spears, Miley Cyrus, Selena Gomez, Justin Bieber ve diğer birçok ünlü isim akıl ve ruh sağlıklarını korumak için çareyi dijital arınmada buldu. Kimisi bu adıma "sosyal medya perhizi" diyor, kimisi de "dijital detoks" olarak adlandırıyor.  Son olarak gişe rekortmeni "Örümcek Adam" filminin ünlü oyuncusu Tom Holland da sosyal mola veren ünlüler kervanına katıldı. Yaklaşık altı hafta boyunca sosyal medya hesaplarında sessizliğe bürünen Holland, Instagram'da yayınladığı son videosuyla hayranlarına, "Akıl sağlığımı korumak için sosyal medyaya ara verdim” duyurusunu yaptı.

SORUNLARA NEDEN OLUYOR

Sosyal medyaya fazla maruz kalmak hem fiziki hem de ruhsal açıdan bazı sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. LED ışık ekranlara sahip akıllı cihazlar mutluluk hormonu melatoninin salgılanmasını yavaşlatıyor. Sosyal medyada zaman geçiren kişiler, egzersiz yapma gereği duymuuyor. Paylaşımlara yapılan yorumlar gelişme çağındaki kız çocuklarında beden imgesinin bozulmasına yol açabiliyor.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 

Tüm bu olumsuz tabloyu şu önlemlerle ortadan kaldırmak mümkün:

- Takip ettiğiniz hesapları gözden geçirin.

- Günde 2 saatten fazla sosyal medyada zaman geçirmeyin. Telefonların ayarlar bölümünde ekran süresiyle ilgili bölümler yer alıyor. Hangi uygulamayı ne kadar kullandığınızı buradan takip edebilir ve sınırlayabilirsiniz. 

- Ekran parlaklığını kısın ve günün evrelerine göre gece modunun devreye girmesini ayarlayın.

- Sizi motive eden profilleri takip etmeye, negatif enerji yayan kişileri takibi bırakmaya özen gösterin.

- Özel günler için sosyal medyanın hatırlatmasını beklemeyin ve not alın.

- Karışık, göz ve beyin yoran renklerin hakimiyetindeki uygulamaları silin.

Yukarıdaki adımlar stresten ve karmaşadan uzak kalmanız için yeterli olmadığında hesaplarınızı dondurun veya tamamen kapatın. 

Pazartesi radikal kararlara dikkat!Pazartesi radikal kararlara dikkat!Hafta sonu tatilinin ardından ilk iş gününde radikal kararlar almaktan kaçınmanız iyi olur. Zira tatil esnasında yüksek enerji ve motivasyonla vereceğiniz önemli kararlar, uzun vadede kötü sonuçlara gebe olabilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800