Son 6 yılda büyük değişim: Domates fiyatları rekor kırdı

Yüksek enflasyonun etkisiyle her geçen gün farklı sektörlerde enflasyon rekorları kırılmaya devam ediyor. Son 6 yılın şubat ayında domates miktar bazında azaldı, fiyat bazında ise rekor artış yaşadı.

Güncelleme:

Antalya Ticaret Borsası, şubat ayındaki domates, sebze ve meyve işlemleriyle ilgili endeks değerlerini paylaştı. Şubat ayına dair verilere göre, domates miktarı bir önceki aya göre %16,27 azalırken, sebzede %4,39 azalma görüldü; meyvede ise %18,60 artış kaydedildi. Miktar endeksleri, geçen yılın aynı ayına göre domates için %49,90, sebze için %49,46 ve meyve için %1,60 artış gösterdi.

Endekslerdeki yıllık değişimler, miktar bazında domates ve sebze için 9 yıllık ortalamanın üzerinde, meyve için ise ortalama değerlerde gerçekleşti. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates, sebze ve meyve için ortalamanın üzerinde oldu.

Domates fiyat endeksi yıllık yüzde 83 arttı

Şubat ayında domates fiyat endeksi yıllık %83 artış gösterdi. Miktardaki %49,90 artışa rağmen, gıda fiyatlarındaki enflasyon düzeyine yakın bir artış yaşandı. Sebze fiyat endeksi ise yıllık %51,06 arttı; ancak sebzenin yıllık miktar endeksi %49,46 arttığı için fiyat artışı enflasyonun altında kaldı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim ise %68,13 artış olarak gerçekleşirken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki %1,60'lık artış ortalama bir artışa neden oldu.

Şubat ayında domates için son 6 yılın miktar bazında ortalama azalışı ve fiyat bazında ise rekor artışı yaşandı. Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi %16,27 azalırken, işlem fiyat endeksi aylık %61,06 arttı. Sebze işlem miktar endeksi bir önceki aya göre %4,39 azalırken, fiyat endeksi aylık %33,71 artış gösterdi. Son 6 yılın şubat ayları dikkate alındığında sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler ortalama düzeyde gerçekleşti. Meyve işlem miktar endeksi bir önceki aya göre %18,60 artarken, fiyat endeksi %10,35 artış gösterdi. Son 6 yılın şubat ayları dikkate alındığında, meyve miktar endeksinde rekor artış, fiyat endeksinde ise ortalama bir artış görüldü.

Etiketler Zam Enflasyon domates
Yorumlar
Kalan Karakter 800