Sıfır ve ikinci el otomobillerde hangi araçlar tercih ediliyor?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araç fiyatlarındaki değişimlerin ortasında, sıfır ve ikinci el piyasasındaki gelişmeleri ve ilgi gören araç gruplarını açıkladı.

2023 yılının son 4 ayında yaşanan fiyat düşüşleri, sektörde belirsizlikleri artırmıştı. Bazı sıfır araçlarda kampanyalar devam ederken, bazılarında ise bu kampanyalar sona erdi. Yeni yılın başlamasıyla birlikte bayiler, liste fiyatlarında güncellemeler yapmaya başladı.

Sıfır otomobillerde yüzde 20 indirim

Ertemel, sıfır ve ikinci el araç piyasasının son durumu hakkında yaptığı açıklamada, ağustos ayında başlayan yıl sonu kampanyalarının özellikle sıfır otomobillerde %20'ye varan indirimler ve avantajlı finansman seçenekleriyle tüketicilere sunulduğunu belirtti. Bu indirimlerin sıfır otomobil fiyatlarını etkileyerek ikinci el otomobil fiyatlarında da düşüşe neden olduğunu ifade etti.

Fiyatların tüketici lehine şekillendiği süreçte, kasım ve aralık aylarındaki indirimlerin maliyet seviyelerine ulaştığını ve sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında daha fazla düşüş öngörülmediğini belirtti. Döviz kuru ve maliyetlere bağlı olarak fiyat artışları olabileceğini söyleyen Ertemel, şu anda sürecin ağustos ayında başlayan indirim trendinin zirveye ulaştığı, kasım-aralık aylarında ise sabit fiyatlamalara döndüğü bir noktada olduğunu ifade etti.

2023 model araçlarda bir miktar fiyat artışı olduğunu dile getiren Ertemel, markaların henüz 2024 model fiyatlarını açıklamamış olsa da 2023-2024 model fiyat farkının %3 ile %5 arasında olacağını öngördü. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler, Çin menşeli markaların rekabeti ve pazarın beklenen daralması gibi etkenlerle fiyatların normal seyretmesinin ve tüketiciler lehine olmasının beklendiğini vurguladı.

En çok tercih edilen otomobiller

En çok rağbet gören otomobillerin C Segment Sedan aile otomobilleri olduğunu belirten Ertemel, bu segmentteki araçların ülkede üretiliyor olmasının sunduğu fiyat avantajı ve konfor nedeniyle tüketiciler tarafından oldukça ilgi gördüğünü ifade etti. Ayrıca B Segment Hatchback otomobillerin de tercih edilen araçlar arasında yer aldığını, pazarın büyük bir kısmının 5 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu söyledi. Ancak 2023 yılında sıfır otomobil talebinin artması ve ikinci el talebinin bu alana kaymasıyla birlikte, 2023 verilerinde daha dengeli bir tablonun oluşabileceğini belirtti.

Ertemel, mevcut ekonomi politikası, yüksek mevduat oranları ve kredi erişiminde yaşanan zorluklar nedeniyle bu yıl piyasada daralma beklendiğini, şu an için sıfır otomobile biraz daha fazla ilgi olduğunu ancak genel talebin düşük olduğunu ifade etti.
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800