Sıfır Atık, 7 Kadın, 1 Milyon Kâr

"Sıfır Atık" projesini desteklemek isteyen kadınlar, 2021'de "Hatay Yeşil Doğa Kadın Girişim Kooperatifi" çatısı altında buluştu. Kadınların kurduğu tesisle bir ayda 90 ton plastik atık ekonomiye kazandırıldı.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde bir araya gelen 7 kadın, kurdukları geri dönüşüm tesisinde bir ayda 90 ton plastik atığı işleyerek ekonomiye kazandırdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen "Sıfır Atık" projesini desteklemek isteyen kadınlar, 2021'de "Hatay Yeşil Doğa Kadın Girişim Kooperatifi" çatısı altında buluştu.

7 KADIN BİR ARAYA GELDİ

Başkanlığını 25 yaşındaki Nisa Nur Çetin'in yaptığı 7 kadından oluşan kooperatif, Ilıkpınar Mahallesi'ndeki bir dönümlük araziye 800 metrekarelik plastik atık geri dönüşüm tesisi kurdu. Kent geneli ve çevre illerden toplanan tehlikesiz atıklar, kamyonlarla geçen ay faaliyete geçen tesise taşındı.

Sıfır Atık, 7 Kadın, 1 Milyon Kâr resim: 0

Yeşil önlüklerini giyip, baretlerini takan girişimci kadınlar, istihdam ettikleri çevre mühendisi ve bir çalışanla plastik malzemeleri ayrıştırıp kırma makinelerinden geçirdikten sonra talepte bulunan geri kazanım tesislerine ulaştırıyor.

"EKONOMİYE YAKLAŞIK 1 MİLYON LİRA KATKI SAĞLADIK"

Kooperatif başkanı Çetin,  "Sıfır Atık" projesinden yola çıkarak kurdukları tesisin hem kadınların bütçesine hem de doğaya katkı sağladığını söyledi.

Sıfır Atık, 7 Kadın, 1 Milyon Kâr resim: 1

Geri dönüşüm çalışmalarında ilk aylarının verimli geçtiğini belirten Çetin, "Tesisimizde bir ayda 90 ton plastik atığı ayrıştırarak geri kazanım tesislerine ilettik. Bu miktarla ekonomiye yaklaşık 1 milyon lira katkı sağladık. Havanın, suyun, toprağın, denizlerin kirlenmesini önleyerek çevreye katkı sunduk." dedi.

HEDEF 500 TON

Çetin, işletmenin kapasitesini artırmayı istediklerini ifade ederek, "Kooperatifimizin üye sayısını artırmayı, işletmemizin aylık 90 ton olan geri dönüştürme kapasitesini de 500 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Böylelikle tesisimiz çevreye ve istihdama daha fazla katkı sağlayacak." diye konuştu.

Sıfır Atık, 7 Kadın, 1 Milyon Kâr resim: 2

Tesiste görevli çevre mühendisi Bilgehan Temir de geri dönüşümle hem ekonomiye hem doğaya destek olduklarını dile getirdi.

Kooperatif üyelerinden Dilek Yavuz Özdemir ise geri dönüştürülen atıklardan kazanç sağladığı için mutlu olduğunu kaydetti.

Mutfaktan çıkan kadın girişimci atıktan çevreci sabun ürettiMutfaktan çıkan kadın girişimci atıktan çevreci sabun ürettiDört yıl önce evinde doğal kozmetik ve temizlik malzemeleri üreten kadın girişimci Merve Özkorkmaz, işini büyütmeyi başardı. İmalathane kuran Özkorkmaz, atık yağları 'çevreci arap sabununa' dönüştürüyor.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800